Осінні вітаміни: як зміцнити імунітет восени

Як тільки настають перші осінні прохолодні дні, відразу в кілька разів виростає ризик виникнення простудних захворювань, а також загострення хронічних патологій.

Щоб уникнути цих неприємних особливостей осені, слід зміцнювати імунітет і запасатися вітамінами, тим більше, що саме «осінні вітаміни» вважаються найкориснішими, саме їх запас повинен захистити організм взимку, пише Рідний Київ.

Осінні фрукти

Починайте вживати в їжу більше осінніх фруктів, вирощених у сусідніх селах, а не привезених з-за моря-океану. Яблука, груші, сливи, айва – це справжнє джерело корисних вітамінів, які допоможуть зміцнити імунітет на довгі холодні місяці.

Осінні овочі

Не менш корисні й осінні овочі, тим більше, що восени їх так багато. Існує маса страв з овочів, які просто створені для того, щоб себе прекрасно почувати в непогоже міжсезоння. Запечені овочі, відварені овочеві страви, солянки, рагу, запіканки і так далі не тільки порадують прекрасним смаком, але і наситять організм цілим спектром вітамінів та мікроелементів.

Чорноплідна горобина

Корисна для зміцнення захисних сил організму, а також допомагає знизити артеріальний тиск і покращує стан судин. Справа в тому, що чорноплідна горобина являє собою відмінний засіб боротьби з атеросклеротичними бляшками. Хворі кардіологічними захворюваннями повинні обов’язково запастися чорноплідно. горобиною на зиму.

Обліпиха

В обліписі дуже багато вітаміну С. Її можна їсти або робити настої та чаї. Крім вітаміну С, в обліписі дуже багато корисних мікроелементів, які добре впливають на обмінні процеси в організмі. Ще обліпиху корисно приймати людям, zrs страждають на виразкову хворобу і гастрит.

Журавлина

У журавлині теж дуже велика кількість вітаміну С. При перших же симптомах застуди або після переохолодження, достатньо з’їсти декілька пригоршень цієї корисної ягоди, і хвороба обов’язково відступить. В якості профілактики ослаблення імунітету журавлину можна їсти з медом і сиром – ця суміш просто створена для хмурого осіннього ранку!

Калина

Ця чудова ягода дуже корисна тим, хто часто страждає захворюваннями ЛОР-органів. Трохи розтертих з медом ягід слід додати в чай, або просто залити окропом і дати настоятися десять хвилин. Пити при перших симптомах закладеності носа або болі в горлі.

Кисломолочні продукти

Звичайно, всі знають, що кисломолочні продукти корисні для нашого організму. Це дійсно так, але вживати їх у їжу восени особливо актуально, так як вони допомагають відновити мікрофлору кишківника, а, значить, покращують імунітет. Люди, які погано переносять лактозу, можуть приймати спеціальні йогурти в капсулах, вони не менш корисні, ніж кисломолочні продукти.

Риб’ячий жир

Старий і давно забутий засіб для підвищення опірності організму – риб’ячий жир. Сьогодні лікарі знову все частіше стали призначати його з метою профілактики різних захворювань. Тим більше, що зараз придбати такий жир можна в будь-якій аптеці у вигляді невеликих капсул. Особливо корисний риб’ячий жир дітям молодшого шкільного віку.

zakarpatpost.net