Яким має бути закон про легалізацію авто на іноземних номерах

Склалася критична ситуація: через прогалини у законодавстві в Україну завезено, за деякими даними, близько 1,5 млн нерозмитнених автівок.

Протягом кількох місяців парламент обіцяє вирішити проблему легалізації авто на іноземній реєстрації. У комітеті ВР з питань податкової та митної політики запевняють, що новий законопроект буде компромісним і з’явиться вже у листопаді.

Треба врахувати правові засади Євросоюзу при вирішенні цієї складної проблеми, як зазначено у відповідному Указі Президента №146/2017. Але є ризик, що виправляючи одні помилки, парламентарі припустяться інших, не менш системних.

Склалася критична ситуація: через прогалини у законодавстві в Україну завезено, за деякими даними, близько 1,5 млн нерозмитнених автівок. Поліція не має механізмів відстеження законності їх перебування, а сірі схеми ввозу працюють досить ефективно, пише espreso.tv.

Неконтрольованість цього процесу загрожує системі безпеки на дорогах. Відкладати вирішення проблеми неможливо, бо кількість нелегальних іномарок зростає у геометричній прогресії – автовласники розуміють, що просто конфіскувати таку масу транспорту влада не зможе. І продовжують купувати дешеві «євробляхи», попри попередження владних органів про штрафи та конфіскацію.

Які правові норми треба ухвалити, щоб припинити нелегальне ввезення авто на єврономерах?  

Здавалось би, законодавство України доволі жорстко обмежує право імпорту вживаних іномарок. Але напівлегальні схеми процвітають, бо є попит і навіть ажіотаж серед незаможних українців. Чинне законодавство передбачає, що усі автомобілі, ввезені резидентами, мають бути розмитнені. Імпортувати дозволяється тільки транспортні засоби, що відповідають екологічним нормам не нижчим за Євро-5.

За зниженими ставками акцизу українцям дозволено ввозити автомобілі не старше семи років, причому такі пільгові ставки діють, якщо завозиться не більше одного автомобіля протягом року, а продати його власник зможе тільки через рік, інакше пільга скасовується і доведеться доплатити податок.

У Верховній Раді зареєстровано одразу декілька законопроектів, які вносять зміни до цих норм.

З наступного року легальний імпорт зупиниться?

Громадські активісти виступають за відміну норми «Євро» для ввезення вживаних іномарок. І це якраз слушна вимога, вона не дисонує з правом ЄС.

У парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» щодо формування цивілізованого ринку вживаних автомобілів» № 5561.

Ним пропонується не застосовувати вимоги екологічних стандартів «Євро» до вживаного транспорту, лише для нового. Для старих авто автори новації запроваджують обов’язковий технічний огляд але скасовують обов’язкову сертифікацію.

Практика більшості держав-членів ЄС та дослідження європейського ринку вживаних авто свідчить про відсутність заборони на такий імпорт (дані наводить Європейська комісія).

Європейці намагаються боротись з ввезенням автівок з високими рівнями викиду фіскальними методами – ставки податків на імпорт/реєстрацію/використання збільшуються залежно від кількості шкідливих викидів в атмосферу та/або від року випуску автомобіля. Законопроект №5561 пропонує проводити обов’язковий технічний огляд автомобілів, які ввозяться на територію України, в тому числі на відповідність вимогам до шкідливих викидів.

Можна погодитись з авторами законопроекту у тому, що введення екологічних стандартів «Євро-5» із 1 січня 2016 року сприяло значному зниженню кількості легально імпортованих вживаних легкових автомобілів в Україну.

Водночас, надходження до бюджету зменшились, тоді як нелегальний імпорт продовжує зростати. Частково пожвавило легальний ринок лише тимчасове запровадження знижених ставок акцизів на вживані автомобілі до кінця 2017 року (Закон 1389-VIII «Про внесення змін до підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів»).

З початку 2018 року є ризик фактичного припинення імпорту вживаних легкових автомобілів, бо у дію повинен вступити стандарт «Євро-6». Легкові автомобілі цього стандарту в Європі почали виготовляти у 2014 році. Тож, без відміни положення про євростандарт для вживаних авто ситуація ризикує ще більше загостритися – адже більшість громадян ввозять найдешевший сегмент іномарок, їм просто не по кишені придбати Ауді чи Фольксваген не старше трьох років.

Слушні уточнення передбачають законопроекти «Про внесення змін до статті 2 Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» (щодо вдосконалення норм Закону України)» № 5470, 5470-д. Зокрема, вони скасовують положення про  пропуск на територію України лише транспортних засобів, які відповідають екологічним нормам.

Згідно з чинним законодавством, перевірка авто на дотримання екологічних норм здійснюється двічі: на митниці та при проведенні державної реєстрації.

Натомість законопроекти №5470, 5470-д пропонують проводити такий контроль лише під час держреєстрації, щоб мати можливість переобладнати авто вже на території України.

Обидві ініціативи не суперечать праву ЄС і можуть бути прийняті, що дозволить частково розв’язати проблеми з розмитненням іномарок та зняти соціальну напругу.

Акцизи і спотворення конкуренції

На сьогодні ще діють знижені ставки акцизів на імпорт вживаних авто, вони дозволяють здешевити розмитнення на 30-40%. Але відповідний закон (№1389-VIII, його умовно називають «законом про зниження акцизу») втратить чинність з 2019 року.

Однак, у Верховній Раді зареєстровано законопроект №5562, яким пропонується продовжити дію цих норм до 31 грудня 2020 року. Також законопроект  пропонує зняти обмеження на застосування цих ставок (поки що дозволяється за пільговим акцизом пригнати з-за кордону не більше одного авто протягом року і продати його не раніше, ніж через рік).

Якщо документ ухвалять, за зниженими ставками зможуть ввозити також автівки, старше 2010 року випуску.

Питання акцизу на авто, що були у використанні, не регламентується на рівні законодавства ЄС.

Отже, і цей проект закону не суперечить зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію та праву ЄС – дію пільгових акцизів на вживані авто можна продовжити.

Автори ініціативи вважають, що такі послаблення мали би зменшити рівень тінізації ринку і сприяли би збалансуванню митної політики.

Що характерно, усі три законопроекти створили би рівні умови для автовласників, як для тих, які вже зараз ввозять іномарки, так і для тих, які лише планують це зробити.

Лунають ініціативи й іншого характеру – закрити кордон для вживаних авто за нелегальними схемами, дозволити тим, хто вже ввіз такі авто розмитнити їх за пільговими ставками, а законодавство залишити таким як є.

Але при цьому матимемо кілька нових проблем. По-перше, рівень напруги у суспільстві зросте, адже дуже невелика частина бажаючих може ввозити авто не старше 2014 року. По-друге, преференції лише для певної категорії громадян, тим більше порушників законодавства, спотворюють вільний ринок та конкуренцію, а це абсолютно не відповідає стандартам та принципам ЄС.

У будь-якому разі, вирішувати має законодавець.

Заборони пишуть, щоб їх… порушувати

Але маємо точно один із законопроектів, який не відповідає праву ЄС. І саме його підтримують автовласники нелегальних іномарок. Це  законопроект «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо врегулювання транзиту та тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування)» №5567.

Автори документу пропонують дозволити резидентам за невелику плату ввозити вживані авто і користуватись ними без розмитнення протягом року, після чого ще раз сплатити відповідні ставки податків і ще рік їздити без проблем. Здавалось би, простий та зрозумілий механізм.

Проте він не відповідає статті 162 Регламенту ЄС № 450/2008, а також статті 250 Регламенту ЄС № 952/2013, якими режим тимчасового ввезення товарів із можливим повним або частковим звільненням від мит передбачено лише для нерезидента.

Цей же принцип закріплений і в Стамбульській конвенції про тимчасове ввезення. Стамбульською конвенцією зазначено, що для отримання прав на пільги транспортні  засоби повинні бути  зареєстрованими на території,  яка  не  є  територією  тимчасового ввезення, на ім’я особи,  яка зареєстрована або постійно проживає за  межами  території  тимчасового  ввезення,   і   ввозитись та використовуватись особами, які здійснюють свою діяльність з такої території (стаття 5, додаток С).

Іншими словами, немає іншого шляху, ніж розмитнення автівок на «євробляхах», які фактично належать громадянам України, а номінально – європейцям. І, звісно, усі ці схеми оформлення по кілька тисяч таких іномарок на одну фірму у Польщі, чи Литві, дуже легко прикрити.

Але ж є питання, що буде запропоновано напротивагу? Пільгове розмитнення тільки вже ввезених «євроблях»? Тимчасове продовження дії знижених акцизних ставок та зняття обмежень на такий пільговий імпорт? Чи компіляція кількох законодавчих ініціатив? Поки що питань більше, ніж відповідей.

Зрозуміло лише те, що проблему треба вирішувати комплексно, напрацьовуючи певну стратегію у цій сфері, з урахуванням досвіду європейських країн. Інакше, змінюючи законодавство у режимі «тушіння пожежі», отримуватимемо нові правові прогалини, нові-старі схеми. Бо є колосальний попит і непомірні, у порівнянні з європейськими, вимоги до автовласників. Саме це створює пошук нових, відверто неправових, антиєвропейських шляхів для нелегального автоімпорту. Враження таке, що заборони пишуться саме для того, щоб їх порушувати.

Руслан Ткаченко, експерт Парламентської експертної групи з євроінтеграції

Матеріал підготовлений за підтримки  Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках проекту «Громадська синергія».

zakarpatpost.net