Чому податок на нерухомість зросте вдвічі

Розмір податку встановлюють на місцевому рівні. 1% — у Києві, Чернігові, Черкасах, Тернополі, Хмельницькому, Чернівцях, Луцьку, Ужгороді, Херсоні, Миколаєві. У Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Одесі, Сумах, Житомирі, Вінниці й Івано-Франківську — 2%, тобто 27,56 грн за 1 кв. м.

У Львові, Рівному, Кропивницькому — 0,5% — 6,89 грн. Можливий максимум — 3% або 41,43 грн. Але такого тарифу не прийняли в жодному обласному центрі, пише gazeta.ua.

— В почту бросили бумажку, по которой должны заплатить за свою квартиру 1687 гривен налога, — розповідає 35-річна Ірина Любавіна. — Торік придбали двоповерхову квартиру на 182 “квадрати”. Планували жити з батьками й трьома дітьми. Родиною переїхали з Донецька, де мали власний будинок. За клопотами з продажем житла там і купівлею тут, про податки не думали. Це стало для нас сюрпризом. Мої батьки хворіють, багато витрачаємо на ліки. За невчасну сплату штрафують.

Податку підлягають квартири, де понад 60 кв. м на одного власника. У будинках, де більш як 120 кв. м припадає на одну особу, платити треба лише за “понаднормові квадрати”. Любавіни мають заплатити по 13,78 грн податку за 122 кв. м. Це 1% мінімальної зарплати, що була торік.

— Юрист порадив переоформити квартиру з одного власника на трьох, бо кожен має право на пільгу у 60 “квадратів”. Тоді податок скасують, — пояснює Ірина.

— Звільняють від податку будинки сімейного типу, непридатні для проживання помешкання. Також ті, що належать дітям-сиротам або позбавленим батьківського піклування, дітям з інвалідністю, яких виховують одинокі матері чи батьки. Дозволяють не більш як один об’єкт нерухомості на дитину, — каже керівник правового комітету Асоціації фахівців із нерухомості 40-річний Юрій Піта. — Податок на нерухомість вираховують із мінімальної зарплати. Цьогоріч вона зросла вдвічі. Тому 2018-го на стільки ж збільшать платіжки.