Для чого їде на Закарпаття угорський міністр?

Угорський міністр МЗС Петер Сійярто приїде на Закарпаття, шоб обговорити ситуацію з освітнім законом.

Про це з посиланням на угорські ЗМІ інформує видання mukachevo.net. Щоправда, підтвердження цієї зустрічі боку закарпатської влади поки що немає, повідомляє zik.ua.

Мета візиту – особисто з’ясувати причини та наслідки ситуації, що склалася у зв’язку із прийняттям Закону України «Про освіту». Про це повідомив відповідальний за зв’язки і координацію парламенту Угорщини Томаш Менчер.

Петер Сійярто неодноразово наголошував, що зміни в законі про українську освіту він вважає «ганебними і неприйнятними». Він наголосив, що на всіх можливих форумах підтримує угорців Закарпаття і планує «продовжити боротися за те, аби учні й студенти і в майбутньому мали можливість навчатися на угорській мові». Викладання української мови має бути організоване таким чином, аби це не обмежувало права меншин, – зазначив він.

В Ужгороді Петер Сійярто планує зустрітися з представниками угорської меншини, а також з губернатором Геннадієм Москалем.

Під час наради угорський міністр МЗС планує оцінити кроки, які були зроблені, та обговорити, які конкретні рішення повинен прийняти уряд Угорщини в інтересах захисту угорців Закарпаття.

« В Україні угорці знаходяться в меншості, але вони не самотні, угорський уряд стоятиме поруч з ними, адже позбавлення їх законних прав є неприйнятним, – заявив міністр. Та підкреслив: Україна повинна повернути нацменшини їхні права, і лише у такому випадку зможе і надалі розраховувати на підтримку Угорщини. Інакше – жодної підтримки більше не буде».

 zakarpatpost.net