Де на Закарпатті можна побачити живий календар друїдів, міст Євангелістів та острів Австро-Угорщини

Біля села Тур’я Пасіка можна відвідати мальовничий відреставрований парк XIX століття.

Парк Шенборна розташований на околиці села Тур’я Пасіка Закарпатської області в урочищі Воєводино. Він був відкритий 2013-го року – на 285 річницю передачі закарпатських земель у володіння графів Шенборнів. У будівництві брали участь скульптори, художники, ковалі та реставратори. На цьому місці був парк ще у XIX столітті, але його занедбали, повідомляє ТСН.

Парк продовжує задум маєтку Шенборнів біля Мукачева. На його території створено низку пам’яток на основі астрономічних алегорій та висаджені дерева за принципом календаря друїдів. Так, 4 великі шпилі на в’їзних баштах символізують пори року, а 12 менших – місяці. На території парку є 12 місточків – символів знаків зодіаку.

Читайте також: 5 причин відвідати Мукачево. До міста їдуть заради молодого вина, легенд та унікальної архітектури 5 причин відвідати Мукачево. До міста їдуть заради молодого вина, легенд та унікальної архітектури 5 причин відвідати Мукачево. До міста їдуть заради молодого вина, легенд та унікальної архітектури

Також тут є міст Євангелістів – розкішний бароковий перехід через рікчку з чотирьома апостолами – Лукою та Іваном, Марком та Матвієм. Під мостовою аркою підвішений кований хрест, для освячення води, що тече під мостом.

Серед цікавих локацій – робочий кам’яний млин і острів у формі Австро-Угорської імперії 1867-го року. До останнього можна дістатись невеличким паром через озеро. Також на території парку є копальня золота XIX століття, яку можна відвідати. Тут навіть проводиться щорічний фестиваль золотошукачів.

Однак, одне з найцікавіших місць парку – кельтський сад, де можна побачити календар друїдів у рунічному колі. Тут кожне дерево висаджене у відповідному місці та символізує якусь астрономічну подію чи конкретний відрізок часу. Тому кожен може знайти дерево, яке відповідає дню його народження, або певній даті.

Читайте також: 5 атмосферних місць Буковини: “космічна” станція, казкові гори та унікальна архітектура

Довідка:

Село Тур’я Пасіка розташоване на шосе між Свалявою та Ужгородом. Воно рівновіддалене від міст приблизно на 40 км. Тур’я Пасіка розміщується в низовині, а з усіх сторін її оточують гори. Поблизу парку, на околиці села, працює санаторій.