Сліди найсильнішого закарпатця ХХ століття в Ужгороді

Про закарпатського силача Кротона Фірцака ще за життя ходили легенди. Уродженець Іршавщини був відомим цирковим атлетом і боксером, об’їздив 64 країни світу.

Американські журналісти охрестили закарпатця, відомого під псевдонімом Іван Сила найсильнішою людиною ХХ століття.

Проте Іван був далеко не янголом, навіть двічі сидів у в’язниці. Вперше – за бійку з односельцем. У пориві гніву він виламав  дубовий хрест і відлупцював ним чоловіка. Проте із-за ґратів утік, вирвавши їх, як то кажуть, із корінням. Вдруге потрапив у місця позбавлення волі через те, що угорці хотіли в нього конфіскувати машину, а він не мав наміру віддавати свого «залізного коня», тож взяв кувалду і розтрощив автомобіль. Силача арештували. Але у в’язниці він проломив стіну і звідти втекло чимало арештантів.

Підлітком Іван пошкодував корову і, впрягшись до плуга, сам зорав поле. Коли телиця пошкодила ногу, хлопець приніс її додому на плечах.

Про Кротона Фірцака писано-переписано всього, у тому числі – книг, навіть зняли фільм.

Ужгородці ж також пишаються відомим закарпатцем і вирішили його вшанували оригінальним способом.

Зокрема, на вулиці Минайській біля одного з кафе встановлено пам’ятник та табличку з інформацією про Фірцака. Відкрили скульптуру у 2015 році після завершення силового турніру «Карпатський ведмідь».

А Михайло Колодко у 2014 році на перилах Київської набережної прилаштував своєрідний «вузол Кротона».

За словами скульптора, відкриття міні-скульптури було присвячено прем’єрі художнього фільму «Іван Сила». У перспективі ж планується встановлення в місті над Ужем повноцінного пам’ятника Кротону.

zakarpatpost.net