Чим корисний закарпатський мед? ТОП – 12 лікувальних властивостей

Мед – це не лише смачні ласощі, але й наш помічник в усуненні багатьох проблем зі здоров’ям. Його можна використовувати як в кулінарних цілях, так і оздоровлюючих.

Однак майте на увазі, що мед не можна вживати дітям до року і тим, у кого на нього алергія. І пам’ятайте, що він служить не головним, а допоміжним засобом лікування.

В Life Script розповіли про 12 лікувальних властивостей меду, які варто знати. Про це пише Погляд.

1. Лікування акне

Медова маска допоможе вам позбутися від застійних плям і почервоніння на обличчі. Для її приготування ретельно змішайте 1 столову ложку меду і 1 чайну ложку оливкової олії. Нанесіть масу на обличчя, а через 20 хвилин змийте теплою водою. Мед очистить ваші пори на обличчі від забруднень і додасть шкірі гарний вигляд.

2. Лікування ГЕРХ

ГЕРБ (гастроезофагеальна рефлюксна хвороба) – це запалення стравоходу, що супроводжується печією. Однак мед здатний нормалізувати підвищену кислотність шлунка. А щоб пом’якшити і відновити слизову оболонку стравоходу, приймайте по 1 чайній ложці (5 мл) меду за годину до прийому їжі двічі на день.

3. Лікування стоматиту

Мед справді полегшує симптоми стоматиту, допомагаючи справитися з невеликими запаленнями. Лише змочіть вату водою і протріть нею виразки в роті. Потім сухою ватною паличкою нанесіть на них трохи меду. Повторюйте процедуру кілька разів на день.

4. Лікування екземи та себорейного дерматиту

Екзема призводить до ущільнень шкіри, почервоніння, свербіння і, як наслідок, може спричинити кровоточивість ран. При себорейному дерматиті ці ж симптоми проявляються на обличчі та голові. Щоб полегшити симптоми захворювання, щодня накладайте пов’язку з медом на місце ураження і залишайте на три години.

5. Лікування кашлю

У 200 г теплої води розмішайте ½ чайної ложки розчинної кави і меншу половину чайної ложки меду. Приймайте три рази на день. Знайте, що мед пом’якшує біль у горлі і позбавляє його від роздратування. А кофеїн розширює бронхи, тим самим полегшуючи дихання.

6. Лікування грипу

Мед також допоможе полегшити симптоми грипу. Якщо ви захворіли, з’їдайте по 1 столовій ложці меду кожні три години. А чай з медом допоможе в боротьбі з вірусами і зміцнить імунітет.

7. Лікування безсоння

Молоко містить мелатонін і триптофан, які мають заспокійливі властивості і нормалізують сон. А мед стимулює вироблення інсуліну, який допомагає триптофану швидше потрапити в мозок.

Для покращення сну, розчиніть 1 столову ложку меду в склянці теплого молока. Цей напій допоможе вам заснути. Для смаку можна додати туди ваніль або корицю.

8. Лікування порізів і подряпин

Мед володіє антибактеріальними властивостями завдяки білку під назвою дефенсин-1. Цей білок є частиною імунної системи бджіл. Тому мед зневоднює і знищує бактерії. Тому накладайте на поріз або подряпину пов’язку з медом. Це обумовить зараження.

9. Лікування геморою

Зробіть мазь з 1 чайної ложки меду, 50 мл оливкової олії і 50 г бджолиного воску. Нанесіть її на марлевий тампон і прикладайте його до хворого місця двічі на день. Це зменшить біль, кровотечу і роздратування.

10. Лікування простого герпесу

Щоб вилікувати застуду на губах, чотири рази в день накладайте пов’язку, просочену медом.

11. Лікування обвітрених губ

Використовуйте мед в якості скрабу для губ. Він має пом’якшувальний і зволожуючий ефект.

12. Відновлення сил після занять спортом

Мед також нормалізує рівень цукру в крові після занять спортом. Якщо приймати його під час тренування, то це навіть може поліпшить спортивні результати.

zakarpatpost.net