Для закарпатців подорожчають продукти, зате чай та кава стануть доступнішими

Детальний аналіз економічної ситуації провів директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

За його словами, із 1 січня 2018 року в рамках угоди Україна – ЕС знижуються ставки увізних мит до нашої країни на деякі продукти та товари, вироблені в країнах Європейського Союзу.

“Найбільш відчутне буде зниження мит на чай, мелену каву, лосося та тверди сири. На чай та каву мито одразу знижується з 10 до 2,5%, лосося – з 10 до 5%, а на сири Брі та Гауда – з 10 до 5%. Тому середня пачка чаю вагою 100гр повинна в сьогоднішніх цінах знизитись наступного року на 2,7грн., меленої кави на 5,4грн., а кілограм Брі – на 17грн. Найбільший зиск із зниження мит отримають люди середнього достатку через те, що вони купують більший асортимент продукції. Менш забезпечені відчують зниження митного навантаження переважно на чай та каву, наголосив пан Олексій. – Однак очікувати здешевлення в 2018 році цих продуктів не варто через девальвацію гривні. Уряд заклав можливість зниження гривні на 11%. Таким чином зниження мит буде перекрито зниженням курсу гривні. Але ці товари будуть дорожчати наступного року менш ніж інші.
По закінченню перехідного періоду Україна буде мати нульові ставки мита практично на всі товари, які наші виробники будуть постачати до Європи. В той же час компанії з ЄС також будуть практично на рівних конкурувати з вітчизняними виробниками. Це буде повноцінна конкуренція, яка буде сприятливо впливати на інтереси покупця. А українському бізнесу прийдеться вчитись конкурувати не лише на зовнішніх, але й внутрішньому ринку.
Зниження мит із ЄС також знижує корупційні складові на митниці.

Тому що при невеликому миті знижуються суми винагородження, які можуть бути запропоновані бізнесом, який хоче ухилитись від оплат до бюджету. Значна частина мит з Європейським Союзом вже обнулена, а інші будуть поступово знижуватись до 0%”.

zakarpatpost.net

image description