Призначають субсидії на зиму: чому «знижка» зменшується

Управління соцзахисту в Україні почали нараховувати зимові субсидії. Чиновники нагадують: тим, хто вже отримував “знижки”, жодних документів подавати не треба.

Розмір допомоги розраховується автоматично всім, кому вже призначили субсидії в травні. А заяву і декларацію про доходи доведеться здавати тільки тим, хто оформляє субсидію вперше.

Валентина Іванівна живе в приватному будинку. Минулого опалювального сезону вона платила за газ тисячу гривень щомісяця. І це – з урахуванням субсидії. Цього року їй теж призначили допомогу. “Вони самі сказали, що не треба приходити і автоматично самі перерахують за тими ж паперами“, – розповідає жінка.

Однак автоматичне перерахування не означає, що сума буде та ж. “Зменшили на 100 гривень субсидію“, – нарікає Валентина Іванівна.

У Мінсоцполітики пояснюють: ліміт, в межах якого надають субсидію, щорічно поступово зменшується – щоб люди навчилися економити на опаленні і комунальних послугах.

У міністерстві підкреслюють, що субсидію дійсно тепер призначають автоматично. Звісно, за деякими винятками: коли одержувач допомоги сумлінно повідомляє про зміни в родині. Інакше субсидію можуть не просто перерахувати, але і через суд стягнути борги, пише Сьогодні.

Насамперед, якщо ми говоримо про інформування про зміни, то це зміни в складі родини. Тобто хтось зареєструвався, хтось виписався. Це зміни в соціальному статусі членів родини. Це здійснення одноразової покупки на понад 50 тис. гривень будь-ким з членів родини“, – розповідає директор департаменту державної соціальної допомоги Віталій Музиченко.

Чиновники пояснюють: якщо ви не задоволені сумою субсидії, маєте право це оскаржити. Головне, щоб були документи, що підтверджують право на більший розмір комунальних пільг.

image description