Якщо в Мукачеві є гроші, чому не ремонтують Будинок національних спільнот

Відтоді, як Дім русинів закрили на ремонт, громадська організація «Союз українок» вже багато років проводить свої зібрання, приймакуючи у просвітян, котрі й самі збираються в обшарпаній неопалюваній кімнатці з совдепівським інтер`єром.

А тим часом споруда, оголошена Будинком національних спільнот (колишній Дом подкарпатских русинов, іще раніше – Будинок учителя), нудиться під замком з печатками в очікуванні ремонту і кращої долі.  Десятки громадських організацій та об`єднань, яким пообіцяли виділити місце для роботи у відремонтованому приміщенні перепрофільованої споруди, терпляче чекають. Однак уже більше року жодного натяку на ремонт чи хоча б його підготовку поблизу майбутнього Будинку національних спільнот не спостерігається.

У чому ж справа? Слід зазначити, що нещодавно Закарпатська обласна рада виділила кошти для ремонту приміщення. Однак місто чомусь відмовилося прийняти допомогу. Невже гроші виділялися на якихось особливих умовах, не прийнятних для міста? Чи заявленої суми не вистачило б навіть на косметичний ремонт?

Аби прояснити ситуацію, газета «Мукачево Express» звернулася за коментарем до депутата обласної ради Інгрід Туріс.

 Яку суму область виділила на ремонт об`єкта?

– Оскільки об’єкт під новою назвою «Будинок національних спільнот» є комунальною власністю громади міста Мукачево, обласний бюджет дозволив собі виділити частину суми розміром 450.000 грн. в якості допомоги на початок виконання ремонтних робіт культурного закладу. Проте, ми переконані, якби діюча міська влада насправді турбувалась захистом та розвитком національної самобутності нашого краю і розуміла необхідність швидкого відновлення роботи різних місцевих національно-культурних товариств, як важливої складової для успішної реалізації подальших перспектив міста в цілому, принаймні за два роки своєї каденції вже можна було показати якісь результати роботи в цьому напрямку. Але, якби адміністрація міста Мукачево, до прикладу,  прийняла рішення зробити лише косметичний ремонт даної будівлі, то, мабуть, цих коштів і цілком вистачило б для його здійснення. Представники влади мають завжди йти в ногу з життям містян, а не тільки згадувати про них перед виборами до органів місцевого самоврядування.

Чи ставила область перед містом якісь особливі умови щодо терміну виконання ремонтних робіт чи, можливо, підрядника? Можливо, ці умови, якщо вони були заявлені при виділенні коштів, стали причиною відмови?

– Жодних спеціальних умов щодо термінів завершення ремонтних робіт чи забезпечення підрядника з боку Закарпатської обласної адміністрації не було. Єдиним бажанням як великої частини представників депутатського корпусу обласної ради, так і службовців обласної державної адміністрації було – допомогти пришвидшити відновлення роботи місцевих громадських організацій різних національних меншин, цим самим зберігати історію та культуру нашого краю, підтримувати розвиток туризму та транскордонного співробітництва на Закарпатті.

У такому разі, чим міська рада мотивувала повернення коштів?

– Мукачівська міська рада відмовила в отриманні фінансової підтримки з обласного бюджету на виконання ремонтних робіт комунального об’єкту «Будинок національних спільнот», мотивуючи тим, що в бюджеті міста Мукачево є достатньо коштів на все. Як депутат Закарпатської обласної ради, голова Закарпатської обласної громадської організації «Центр європейської культури та мови» я переймаюся цією проблематикою і намагаюсь діяти в рамках своєї компетенції.

Отож, судячи з діалогу, Мукачево має кошти на ремонт Будинку національних спільнот і не потребує додаткових надходжень згори. Так чому ж тоді об’єкт простоює?

Поки обласне та міське керівництво ніяк не можуть знайти компроміс, плоди непорозумінь доводиться пожинати широкому загалу містян.

Валентина ЖУК, газета «Мукачево Express, ексклюзивно для zakarpatpost.net