Освіта по-німецьки: чому їхні школярі не обходяться без репетиторів

Мої маленькі учні Айша та Алі дуже люблять уроки англійської та німецької мов. Щосуботи батько привозить їх з іншого містечка до репетиторської школи (Nachhilfe), що у Маркдорфі на Боденському Озері. Особливо радує мене Алі написанням своїх довгих творів про дирижаблі, схеми яких він креслить на дошці і відразу модернізує, пише Газета Українська.

Айша та Алі – двоє із понад мільйона дітей у Німеччині, які ходять на додаткові уроки у спеціальні репетиторські школи (Nachhilfe). Nachhilfe – допомога учням, які мають проблеми у будь-якому предмету. Батьки щороку витрачають 879 мільйонів євро на додаткові уроки у Німеччині. Щомісяця середньостатистична сім’я інвестує 90 євро у вчителів-репетиторів. Приблизно 15 відсотків німецьких учнів зареєстровані у школах, спеціалізованих на додаткових уроках з математики, німецької та іноземних мов. Інколи буває і таке, що у школу завітає хтось, кому потрібні іспанська та російська мови.

Цікавим є те, що не тільки погані оцінки дітей змушують батьків звертатися до репетиторів. Батько Алі та Айші поділився зі мною власною історією, яка привела його у нашу школу: „Я хочу, щоби мої діти отримували додаткові знання і відмінно володіли німецькою мовою“.

Німецька мова – це той вхідний квиток у суспільство, який дає можливість жити, вчитися і працювати у ньому. Я на власному досвіді переконуюся, як недостатнє, або погане знання німецької мови негативно впливає на успішність дітей. Навіть розв’язання елементарної задачі з математики починається з потреби зрозуміти, про що власне йде мова. Без достатнього знання німецької мови неможливо потрапити до гімназії, а отже, у подальшому вчитися у виші.

Як же виглядає така Nachhilfeschule (школа додаткових уроків)? Це, як правило, офісне приміщення на 5 кімнат і однією великою приймальнею . У приймальні сидить привітна секретарка, яка готова відповісти на всі запитання батьків та учнів. Атмосфера у школі дуже хороша, вчителі – молоді, динамічні і суперкваліфіковані. Цікаво, що математику викладають часто-густо інженери та фізики. Вчителі та керівництво працюють рука в руку і, це дуже полегшує роботу з учнями. У школі є інтранет, через який можна комунікувати один з одним.

Айша та Алі сьогодні успішно навчаються в одній із гімназій Боденського Озера та інколи навідують мене у школі. Вони пишуть ще довші твори про повітряні кораблі і мріють будувати їх, у недалекому майбутньому, своїми руками за власними проектами.

Наталя Тімм

zakarpatpost.net