Куди в ціні погнало сало?

Українці погоджуються терпіти здорожчання будь-яких продуктів, лише не національного «надбання» – сала

Здається, співгромадяни мали б звикнути до раптового здорожчання продуктів харчування. Але є позиції, зростання цін в яких сприймається як особиста образа. Бог з ними – горілкою, ковбасою, сиром чи сметаною. Але наше рідне українське сало! Як воно може коштувати 70-100 грн за кіло? Цей факт у голові українця не вкладається.

А між іншим, усе закономірно. Україною останніми роками розгулялася смертельна хвороба свиней – так звана африканська чума (АЧС), яка «лікується» лише поголовним винищенням тварин в осередках зараження. Домашні господарства, які є основними постачальниками на місцеві ринки улюбленого українського продукту («бразильське» сало із супермаркету – навіть близько не стояло за смаковими якостями), найбільше потерпають від подібних «убойних» протиепідемічних заходів. Державна статистика зафіксувала мінус 8% втрати приватного поголів’я станом на початок року у порівнянні з початком минулого року. В сільськогосподарських підприємствах скорочення склало лише 4%. Тому пропозиція сала, як власне, і іншої свиної продукції  на ринках та ярмарках  значно скоротилася. А відтак, ціна досягла захмарних для споживача висот.

За даними асоціації постачальників торгових мереж, сало додало за вересень 8,7 грн. на одному кілограмі, вершкове масло – 5 грн., яловичина – 3,2 грн., яйця і варена ковбаса – 2,5 грн., свинина, курка у тушці та м’який сир – 1,5 грн. На кінець вересня кілограм сала в середньому по Україні коштував 60 грн., вершкове масло – 149,2 грн., яловичини – 111,2 грн., яйця – 19,4 грн. за десяток, ковбаса варена – 72,7 грн., свинина – 102,9 грн., курка у тушці – 55,4 грн., сир жирністю 9% – 96,1 грн. Загалом за попередній місяць стали дорожчими більше 65% позицій так званих соціальних продуктів харчування.

А от що дешевшало, то це гречка та сезонні овочі. Ціна гречки впала на 1,5 грн., цибулі – на 90 копійок, капусти, картоплі і буряку – на 60 копійок на кілограмі.

Стосовно сала, то за даними державної статистики у вересні воно найбільше подорожчало на Одещині – майже на 24 грн. І взагалі, цінові продуктові рекорди у вересні ставила саме Одеська область.

Наприклад, про можливий дефіцит сала (хто про що, а ми знову за своє) через африканську чуму агровиробники попереджали ще на початку цього року. «Статистика трохи невтішна. Ми ведемо її з 2012 року. Налічується за цей період 191 випадок захворювання. У цьому році прогнозуємо до 200 таких випадків», – сказав голова департаменту безпечності харчових продуктів Держпродспоживслужби України Борис Коваль.  В Україні нема такої області, де б не зафіксували спалах інфекції.

Для українського споживача це означає, що згодом імпортне м’ясо витіснить українське з вітчизняного ринку. Власне, так і сталося. Поголів’я великої рогатої худоби (ВРХ) і свиней в країні скорочувалося впродовж останніх чотирьох-п’яти років і, як наслідок, на початок 2017 року було найнижчим з 2010 року по свинях, а по ВРХ, взагалі, було найнижчим за всю історію незалежної України.

(Графік 1 і 2, за даними Держстат і info.shuvar.com)
(Графік 1 і 2, за даними Держстат і info.shuvar.com)

Тому Україна нарощувала імпорт дорогої закордонної продукції – з Німеччини, Данії, Австрії, Польщі. Нині в торгових мережах і ринках кілограм свинини коштує від 75 до 110 гривень, 60 гривень – кілограм сала. Експерти агроринку кажуть, що ціни на свинину впродовж 2017 року року зростуть в цілому на чверть.

(Графік 3, за даними Держстат і info.shuvar.com)
(Графік 3, за даними Держстат і info.shuvar.com)

«Це колись скінчиться?», – допитуються обурені громадяни, маючи на увазі, продуктовий і, зокрема, м’ясний «апокаліпсис». Сподіваємось. Адже на досить конкурентному продовольчому ринку важко запідозрити масштабну цінову змову та «налякати» порушників вустами перших осіб держави, як це було у серпні на ринку скрапленого газу. У сфері постачання продуктів яскраво діють саме ринкові фактори. «Поїхали» массово курятина і яйця в Арабські Емірати та Ірак – одразу відчувається нестача цих продуктів на внутрішньому ринку. Викосила якась чума поголів’я – завозимо чисте «валютне» м’ясо із-за кордону, з усіма відповідними курсовими різницями в ціні. Назбирали буряків-картоплі-капусти – індекс борщу виріс, не назбирали – впав, пише Укрінформ.

Отож, не лякаймося, сало і до сала буде! Хай-но зберуть врожай і роздадуть селянам «в натурі» – зерном – компенсацію за паї. І – бережіть свиней. Від африканської чуми.

Оксана Поліщук, Київ

zakarpatpost.net