Відомі українці-вегетаріанці розповіли про життя без м’яса

Вегетаріанський стиль життя стає все більш популярним. Українці відмовляються від м’яса, хутра, проводять марші на захист тварин, в містах з’являються нові вегетаріанські кафе, а в Мережі не замовкають суперечки про користь і шкоду такої дієти.

Ми запитали відомих українських вегетаріанців і веганів про їхні принципи і про те, чого їм не вистачає в інфраструктурі України.

Олександра Кольцова

Вокалістка гурту Крихітка,
член правління Суспільного мовлення

Я років 15 не готую собі м’яса тварин і птахів, але вживаю рибу, морепродукти, яйця та молочні продукти. Не вживаю алкоголь і не курю, не вживаю наркотиків – не моє. Особливих обмежень не відчуваю. Вважаю свій спосіб життя просто помірковано-здоровим і не вважаю, що “сиджу на дієті” – обираю просто те, чого в даний момент хочеться, пише НВ.

Чи розповсюджується ваш вибір на одяг, косметику, ліки? 

Я люблю натуральні тканини, косметикою користуюсь мінімально, до вибору ставлюсь без надмірної прискіпливості – просто обираю відому косметику з еко-маркуванням. Як і більшість, знайома з загальними відомостями про “шкідливі” компоненти в косметиці – часто згадують про солі алюмінія, авобензон, дигидроацетон тощо.

Люблю натуральні засоби, наприклад, ісландський мох або діктамус – вони часто полегшують симптоми при застудних захворюваннях. Але запалення легень лікувати імбирем не буду – вірю в доказову медицину, науковий підхід та фармакологію.

Як на ваш вибір відреагували родичі або близькі?

Миролюбно. Я не нав’язую їм свій вибір і вони з розумінням ставляться до моїх преференцій. Звісно, старші родичі на святах завжди намагаються підкласти котлету в тарілку, але я впевнена, з найкращих мотивів. За потреби готую м’ясо іншим членам сім’ї.

Чи плануєте ви щось змінювати у своєму стилі життя?

Планую зменшити кількість цукру і кофеїну до норм, рекомендованих лікарями – як і більшість офісних працівників перебираю з кількістю чаю та солодощів, які дають швидку енергію.

Я припускаю, що зміню свій спосіб життя, якщо лікар порекомендує. Думаю, час та самопочуття покажуть.

Чи маєте ви цікаві історії, які трапилися через вегетаріанство або через інших вегетаріанців?

Нещодавно мені подарували нутрігенетичний тест, і він підтвердив мої здогадки щодо власної харчової поведінки – у мене правда є передумови до вегетаріанства. А ще моя нелюбов до кави цілком справдилась – я дійсно повільно її перетравлюю, якщо вірити генетиці. Самопочуття – це діалог – треба навчитись цінувати і слухати своє тіло та його побажання.

Чого вам, як вегетаріанці, не вистачає в Україні?

Більше страв для вегетаріанців у ресторанах і не лише протягом посту. Коли великий піст у місті – всі вегетаріанці щасливі – у закладах з’являється безліч цікавих, легких страв. Хотілось би ввести уроки здорового харчування та способу життя в школах. Наприклад, пояснити небезпеку газованих солодких напоїв для дітей. Щоб люди курили у спеціально відведених місцях. І, звісно, потрібна розумна і гуманна регуляторна політика щодо безпритульних тварин – жорстока поведінка щодо тварин є неприпустимою і випадки з догхантерами, які труять тварин – просто жах.

Чи намагаєтесь ви залучити до вегетаріанства родину та друзів? Чи займаєтесь громадською активністю?

Я не нав’язую власного способу життя, але мені завжди приємно чути, що хтось почав почуватись краще, коли зменшив кількість м’яса, цукру чи кофеїну і зайнявся спортом. Моє оточення схоже на мене.

Антон Савлєпов

Музикант гурту Агонь,
власник сендвіч-бару ORANG+UTAN

Я вегетаріанець – вживаю продукти рослинного походження та продукти, виготовлені з молока.

В побуті я також перейшов на веганську продукцію. Таке рішення я прийняв не тільки з етичних міркувань, але й тому, що продукція з натуральних еко-компонентів відрізняється високою якістю й безпечна для людини.

Чому ви стали вегетаріанцем?

Мене надихнули зробити цей важливий крок мої друзі – Костя Боровський (гурт Агонь) та Саша Чемеров (гурт Димна Суміш). 12 років тому ЗСЖ, веганство або йога ще не були в моді, тому отримати інформацію про цю культуру можна було тільки через її носіїв. Мені пощастило зустріти людей, які твердо слідували принципам ідей життя без отрути, а моїх мізків й вдачі вистачило на те, щоб не відкидати нове і незрозуміле, а впевнено оцінити переваги даної життєвої концепції.

Як на ваш вибір відреагували родичі та близькі?

Сім’я підтримала мене, а згодом і батьки також перейшли на вегетаріанство. Моя дружина – вегетаріанка, а падчерка Міра взагалі жодного разу в своєму житті не їла м’ясо і рибу. Дівчинці всього 8 років, а вона вже усвідомлено відвідує мітинги на захист прав тварин, малює провокаційні плакати і в числі активістів стоїть з серйозним виразом обличчя біля входу в будівлю мерії Києва. Я відчуваю гордість і за своїх досить дорослих батьків, які знайшли в собі сили змінити звичний раціон, і за, зовсім ще юну Міру, яка природним чином виявляє стійку позицію в питаннях гуманності по відношенню до всіх живих істот.

Чи плануєте ви щось змінювати у своєму стилі життя?

Мене приваблюють експерименти над собою. Кілька років тому я був сироїдом. Хронічна втома зникає буквально за декілька днів, час на сон зменшується до 5 годин, фізична витривалість підвищується, настрій піднесений – найкраща детокс-дієта! Єдиний побічний ефект цієї системи харчування – гіперактивність.

фото савлепова

Чого вам, як вегетаріанцю, не вистачає в Україні?

Мені завжди не вистачало закладу з якісною вегетаріанською кухнею. Насправді, коли ти стаєш вегетаріанцем, то мрієш відкрити власне кафе, де будеш годувати людей смачною, ситною їжею і у такий спосіб популяризувати принципи здорового способу життя. Моя мрія збулася, і я, в компанії своїх близьких друзів-однодумців, відкрив в Києві сендвіч-бар ORANG + UTAN. Також я помічаю ініціативу нового покоління місцевих підприємців, які впроваджують в систему нашого міста прогресивні еко-ідеї. Це і вегетаріанські мінімаркети, служби таксі з електромобілями, магазини з натуральною косметикою, засобами гігієни та одягом “по вегану”. Звичайно, нам ще далеко до Берліна, Стокгольма або Лос-Анджелеса, де вегетаріанець може купити в супермаркеті індичку з сейтану на Різдво, але і в Києві можна помітити істотний розвиток.

Чи намагаєтесь ви залучити до вегетаріанства родину та друзів? Чи займаєтесь громадською активністю?

Я вже давно не “рятувальник”, який виконує місію зі знищення м’ясоїдів шляхом настирливого “повчання” останніх. Як правило, від подібних “проповідей” страждають обидві сторони. У мене зовсім інший стиль – “непряма пропаганда”. Вегетаріанський заклад, який я відкрив – найкраща соціальна активність в цьому сенсі. Не згадаю, коли в останній раз доводилося переконувати когось в перевагах своєї дієти. Мені просто нема кого “переконувати”! Люди мого кола спілкування вже давно “в темі”, а нових знайомих або ж фанів нашої групи я надихаю особистим прикладом.

Розкажіть про свої улюблені страви

Мій домашній обід – це проста, швидка в приготуванні їжа, яку складно зіпсувати моїми вельми неабиякими кулінарними здібностями. Сьогодні збираюся зварити пару качанів кукурудзи, кашу кіноа з копченим сиром паніром і скибочкам моркви, обсмаженими в топленому маслі гхі. А також американо і мигдальне масло з медом на десерт.

савлепов еда

Любко Дереш

Письменник

Я є лактовегетаріанцем, але моє вегетаріанство носить духовний характер – я стараюся їсти лише освячену їжу і в той чи інший спосіб намагаюся висловити Богові вдячність за те, що отримую від нього. Це дозволяє мені мати відчуття, що я не лише дбаю про своє здоров’я чи про еко-систему, але й за допомогою їжі поглиблюю свій зв’язок із тим, з кого вся ця їжа вийшла.

Чи розповсюджується ваш вибір на одяг, ліки?

Наскільки це можливо, я стараюсь уникати продуктів насильства – желатинових капсул для ліків, косметичних засобів з гліцерином, шкіряного одягу, взуття та ін.

Чому ви стали вегетаріанцем?

Я почав відмовлятися від м’яса у віці 19-20 років і здебільшого переривав своє вегетаріанство ситуативно, під тиском батьків під час візитів додому. На той час це було викликано міркуваннями енергетичної доцільності – я прийшов до розуміння, що м’ясна їжа забирає більше сили та енергії, аніж дає. Останні п’ять років я є твердим вегетаріанцем з ясними філософськими позиціями – для мене це не стільки дієта задля здоров’я (хоча ВООЗ чітко озвучує зв’язок раку і м’ясної їжі), скільки етична: я прийшов до розуміння, що Бог пронизує всю світобудову і мої стосунки з ним та світом можуть будуватися лише на любові та порозумінні, але аж ніяк не на насильстві. Відколи я зрозумів це, я усвідомив, що більше не хочу брати від світу більше, ніж мені потрібно, не хочу, щоб мої потреби ставали причиною страждань для інших живих істот.

Як на ваш вибір відреагували родичі та близькі?

Деякі родичі зрозуміли й самі стали або рухаються до того, щоб стати вегетаріанцями, а інші вважають це помилкою.

Чи плануєте щось змінювати у стилі життя?

Ні, він видається мені достатньо гармонійним, економним та смачним.

Любомир фото

Чи маєте ви цікаві історії, які трапилися через вегетаріанство або інших вегетаріанців?

Письменника Андрія Любку запросили на виступ в одне місто за кордоном, сплутавши його зі мною. Ніхто ні про що не здогадувався до тих пір, поки він не почав їсти м’ясо. На зауваження про те, що господарі чули, буцім Любко Дереш – вегетаріанець, той відмахнувся і заявив, що це був лише піар.

Чого вам, як вегетаріанцю, не вистачає в Україні?

Хотілося б, аби з’являлося все більше ферм, де корів тримають лише для молока і турбуються про них, не прирікаючи на загибель. На сьогодні буквально одна фірма MOTHER забезпечує на ринку молоко і молочну продукцію ненасильницького характеру. Я готовий платити більше за чисте і якісне молоко, якщо воно буде в доступі.

Чи намагаєтесь ви залучити до вегетаріанства родину та друзів? Чи займаєтесь громадською активністю?

Лише в колі тих людей, для кого моя думка є авторитетною і хто готовий почути мене. Питання вживання м’яса є дуже сенситивним, не менш чутливим, аніж мовне питання чи питання війни на Донбасі. Тому стараюся говорити про ці речі максимально коректно, намагаюся скоріше “пробудити” людину до усвідомлення ситуації з вживанням м’яса, аніж нав’язувати їй щось у догматичній манері.

Розкажіть про свої улюблені страви

Люблю варену кукурудзу з вершковим маслом і сіллю, гострий баклажаново-помідорний соус, солений пиріг з твердим сиром і медом, вегетаріанську піццу, солодкий рисовий пудинг.

любомир еда

Катерина Садурська

Золота призерка чемпіонату Європи та бронзова призерка
чемпіонату світу з синхронного плавання,
учасниця Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро

Я не вживаю мяса, тобто можна сказати, що вегетаріанка. Відмовилася від м’яса у віці 21 року. Моя мама зазвичай дотримується посту, а я завжди вважала, що спортсменові м’ясо просто необхідне, тому вирішила обмежитися лише останнім тижнем. Але зовсім не відчула різниці. Все пройшло легко і ніяк не вплинуло на самопочуття, а найголовніше, м’яса зовсім не хотілося їсти. То ж я зацікавилася, почала шукати інформацію про вегетаріанство та його різновіди, почала експериментувати з вибором продуктів. Були періоди, коли я не їла м’яса і риби, потім відмовилася від яєць, потім ще й від молочки. Був невеликий проміжок часу, коли була практично сироїдом. В фізичному плані мене все влаштовувало, а от в психологічному така дієта більше підходить для людей, які займаються здебільшого духовними практиками. Спортсмену така дієта не дуже підходить, бо ми свого роду воїни і нам потрібно багато енергії і сил, щоб боротися, а також здорова доза агресії, яка теж заряджає. Тому варіант з сироїдінням відпав. Я повернулася до звичайної дієти. Навіть намагалася повернутися до м’яса. Але організм вже не сприймав його і дуже довго перетравлював. Зараз їм все, окрім м’яса. Інколи – рибу та морепродукти.

Чи розповсюджується ваш вибір на одяг, косметику, ліки?

Не ношу хутра, а от від шкіряного взуття важко відмовитися. Косметику намагаюся обирати більш натуральну, де менше “хімії”, але далеко не завжди виходить.

Як на ваш вибір відреагували родичі та близькі?

Рідні спочатку побоювалися, але потім прийняли це. В команді також не одразу звикли. Знаєте, всі ці питання “а звідки ж білок брати?” і таке інше. Я не дуже пояснювала, просто вирішила для себе, що мені так комфортно, а вибір кожен для себе робить сам. Зараз достатньо інформації про це.

садурська фото

Чи плануєте щось змінювати у своєму стилі життя?

Я себе не обмежую. Намагаюся їсти здорову їжу. А перед змаганнями (по фрідайвингу) організм сам “вимагає” чогось більш легкого і здебільшого рослинного походження. Єдине, що б хотілося прибрати – це цукор і солодке. Але поки що вони сільніші.

Чого вам, як вегетаріанцю, не вистачає в Україні?

Більше страв для вегетаріанців в закладах, та культури сортування сміття.

Чи намагаєтесь ви залучити до вегетаріанства родину та друзів? Чи займаєтесь громадською активністю?

Ні. Серед моїх знайомих багато “м’ясоїдів”. І взагалі, вважаю, що на все свій час. Якщо людина захоче щось змінити – обов’язково знайде інформацію. А якщо нав’язувати – це вже не буде власним вибором. Як бачите, 3 роки без м’яса в професійному спорті – це реально.

Розкажіть про свої улюблені страви

Люблю хумус – дуже ситна страва. Густий суп з брокколі, різноманітні салати на основі зелені. Ну і, як я вже сказала, – солодощі.

садурська їжа

Марко Галаневич

Музикант у гуртах ДахаБраха та OY Sound System

Я далеко не еталонний вегетаріанець. Я просто не їм м’яса. І намагаюся не їсти після 18:00, або принаймні їсти щось легеньке.

Чи розповсюджується ваш вибір на одяг, косметику, ліки?

Я намагаюся не користуватися ліками, які перевіряють на тваринах. Одяг теж шкіряний чи хутряний не ношу. Зі взуттям складніше. На жаль, нормальної екологічної альтернативи шкіряному взуттю я не знайшов.

Чому ви стали вегетаріанцем?

Час до часу думав, чи зможу я прожити, щоб не їсти живих істот. У мене є хороший друг, який своїм прикладом показував, що можна. В 28 років я перестав їсти м’ясо і рибу. Відповідно став більше їсти бобових та зелені. Проте, за 5 років свою дієту треба було підкорегувати. Виявилося, що зелень, як то шпинат, чи звичайна петрушка можуть провокувати появу оксалатів у нирках. Не у всіх людей, а в тих, хто має до того таку схильність. Я от маю. Тому, риба і морепродукти входять тепер у мій раціон. А зелень намагаюся обмежити.

марко фото

Як на ваш вибір відреагували родичі та близькі?

Абсолютне нерозуміння і несприйняття з боку родини. Всіх, крім дружини. Але до всього люди звикають. До цього теж звикли.

Чи плануєте щось змінювати у своєму стилі життя?

Бажано їсти менше солодкого. Але цього дуже важко досягнути))

Чого вам, як вегетаріанцю, не вистачає в Україні?

Було б добре мати більше якісних закладів швидкого харчування для вегетаріанців. І магазинів, де великий асортимент веганських продуктів.

Чи намагаєтесь ви залучити до вегетаріанства родину та друзів? Чи займаєтесь громадською активністю?

Ніколи нікому не нав’язував своєї думки. Коли запитають, то відповім чесно, але не переконую. Просто розкажу свій досвід.

Розкажіть про свої улюблені страви

Ось дуже легка в приготуванні, але дуже смачна й поживна страва. Нарізати кубиками картоплю і гарбуз. Посипати їх насінням сезаму (хоча, мені потрібно його уникати з тієї ж причини, що і шпинат). Деко полити оливковою олією. Висипати на деко наші кубики і поставити в духовку. Посоліть за смаком. На здоров’я! (деко? Де́ко — посудина, що має дно з тонкого металевого, скляного чи керамічного листа із загнутими краями та невисоким бортиком, для смаження)

фото еды 1

Павло Вишебаба

Посол доброї волі ООН, засновник Громадської організації Єдина Планета
та першого в Україні веганського кафе One Planet

У 27 років відмовився від м’яса, у 28 – від риби та яєць, у 29 – від морепродуктів, молочки, одягу з тварин – перейшов на веганство. У дитинстві я мріяв зробити щось добре для світу. Потім у дорослому віці усвідомив, скільки шкоди я несу навколишньому світу і перестав виправдовуватись тим, що це є традиційним для нашого способу життя.

Як на ваш вибір відреагували родичі та близькі?

Спочатку з посмішкою, потім ворожо, потім розібрались у питанні й переходять на веганство разом зі мною.

Чи плануєте щось змінювати у своєму стилі життя?

Намагаюсь не купувати продукти із пальмовою олією та поступово зменшую використання пластику.

Чи маєте ви цікаві історії, які трапилися через вегетаріанство або інших вегетаріанців?

Якось молодий лікар, який мабуть купив диплом, мене серйозно вмовляв їсти м’ясо із дуже смішною аргументацією: “Якщо не будеш їсти м’ясо, у тебе віднімуться руки і ноги. Я знав родину вегетаріанців, які просто лягли і померли”. Це дуже смішно чути з вуст лікаря, коли всі авторитетні медичні інституції світу підтвердили користь рослинної дієти для людини.

Вишебаби

Чого вам, як вегану, не вистачає в Україні?

Позначок “веганський” на продуктах і товарах

Чи намагаєтесь ви залучити до вегетаріанства родину та друзів? Чи займаєтесь громадською активністю?

Так, пишу статті, створив першу веганську ГО в Україні Єдина планета, перше веган-кафе One Planet.

Розкажіть про свої улюблені страви

Я зараз підсів на рол з норі, чукою та картоплею, їм його майже щодня.

рол з чукою

Василь Переверзев

Гурт ПНД, в минулому – вокаліст гурту ТОЛ

Не вживаю м’яса, риби, яєць і намагаюсь не зловживати вершковим маслом і жирами (це пов’язано з деякими тимчасовими проблемами зі здоров’ям).

Чи розповсюджується ваш вибір на одяг, ліки?

Ліки традиційної медицини вживаю тільки в крайньому випадку. До гомеопатії або мольфарських засобів ще не дістався. Шкіряний одяг та хутрові вироби в моєму гардеробі відсутні, але взуття, на жаль, шкіряне. Пошуки якісної нешкіряної продукції не дали позитивних результатів. Якщо ви щось гідне порадите – буду дуже вдячний.

Чому ви стали вегетаріанцем?

У травні 2014 року ми з колєґами вирішили зібратись і відзначити дату фактичного заснування гурту ТОЛ. Різноманіття м’яса, риби й ковбас вражало, і не спробувати того всього було трохи важко. На той час я вже обходився без інтоксикацій, тож, прокинувшись після вечірки, я був вражений неймовірно тяжким фізичним та психологічним станом. Складалося враження, що я всю ніч гудів як паровоз, ще й під кінець побився. Моє тіло не хотіло рухатись так, як мені того було потрібно, а можливості мислення були надто загальмовані. Відтоді я вирішив спробувати обходитись без м’ясної продукції, а коли познайомився з Ведичною культурою, в якій дуже ретельно і доступно пояснюється, чому вживати м’ясо, рибу і яйця не можна то й взагалі перейшов до вегетаріанського способу харчування і ахімси, що в перекладі з санскриту означає принцип ненасильництва.

Як на ваш вибір відреагували родичі та близькі?

Моя дружина з 13 років не вживає м’ясного, тому вона була дуже рада моєму вибору. Мушу зазначити, що ніякої агресивної політики відносно вегетаріанства з її боку не було, і то був мій свідомий вибір, що є дуже важливим моментом, який може неабияк відбитись на нашому здоров’ї. Мама трохи здивувалась, але більше вона дивується тому, що наші діти не вживають м’яса, хоча вони і виглядають та почуваються набагато краще, ніж діти-м’ясоїди. Щодо близьких та друзів, там взагалі не виникло ніяких питань.

Чи плануєте щось змінювати у своєму стилі життя?

Згодом хочу спробувати відмовитись від молочних продуктів та перейти на сироїдіння, але до того треба добре підготуватись. Безумовно, це вплине й на стиль життя.

Чого вам, як вегетаріанцю, не вистачає в Україні?

Нині мені з сім’єю, в принципі, вистачає всього – ми живемо в таких умовах, де є те, що нам потрібно. Аби тільки сусіди худобу не різали й не смалили на очах у дітей.

Чи намагаєтесь ви залучити до вегетаріанства родину та друзів? Чи займаєтесь громадською активністю?

Проповідувати ідею вегетаріанства, якщо можна так сказати, я почав з перших видимих результатів свого вибору, але як я це робив, то окрема історія. Звісно ж, треба це робити! І робити це треба обережно і власним прикладом. Не словом, а ділом. В деяких наших піснях ця тема теж спливає. Громадською активністю, на жаль, займаюсь дуже рідко. Більшість свого часу витрачаю на обов’язки перед сім’єю.

Розкажіть про свої улюблені страви

Коли дружина ставить на стіл гарнір з чечевичною підливою та котлети, зроблені із зібраної на полі сої, та ще й фреш із зібраних на городі овочей та фруктів, я поступово втрачаю свідомість і відлітаю на Голоку Вріндавану (планета, на якій, за Ведичною філософією, живе Крішна).

Вася обед


Сергій Гайдай

Політтехнолог

Я не зовсім вегетаріанець, тому що в основі вегетаріанства лежить концепція про те, що ви не повинні завдавати шкоди тваринному світу і страждання будь-кому. Я глобально підтримую версію, що живих істот вбивати не варто, але в моїй основі лежить виключно моє ставлення до здоров’я. Я переконаний, що тваринний білок шкідливий для здоров’я і наслідки його вживання, не варті цього задоволення.

Теоретичним обґрунтуванням моєї дієти є праця американського вченого-біохіміка Коліна Кемпбела Велике китайське дослідження.

Коли ви вирішили, що маєте дотримуватися такої дієти?

У 47 років мій підхід став жорстким, до цього я поступово відмовлявся, експериментував з дієтами, відмовлявся від жирного м’яса, але вживав рибу, а в 2012 році я прийшов до необхідності жорстко зайнятися дисципліною власного харчування.

Як на ваш вибір відреагували родичі та близькі?

З тривогою. Для них це було незвично, тим більше, що при переході на таку дієту я втрачав вагу і їм здавалося, що я занадто радикальний. Зараз вони бачать результат і тепер схильні більше погоджуватися, ніж сперечатися.

Чого вам, як вегетаріанцю, не вистачає в Україні?

Мені всього вистачає, в будь-якому ресторані і в будь-якому місці ви завжди знайдете, що поїсти. У будь-якому супермаркеті є відділ фруктів, овочів і горіхів. У великих містах з’являється інфраструктура, ви можете знайти один-два заклади з гарною веганскою їжею. Вибір є, і скаржитися гріх, і я думаю, що далі ситуація буде тільки поліпшуватися.

Чи намагаєтесь ви залучити до веганства родину та друзів? Чи займаєтесь громадською активністю?

Раніше, на початковому етапі, я був набридливим агітатором, мені здавалося, що я нарешті відкрив вселенський секрет і намагався якомога більше людей переконати. Зараз я став куди мудрішим, я розмовляю про це, тільки якщо люди проявляють до інтерес, а це буває часто, і тільки якщо мені задають питання.

Розкажіть про свої улюблені страви

Можу поділитися своїм принципом: природа нам дає сезонні страви. Місяць багато їв полуницю, в іншій була малина, в третій черешня. Зараз настає момент стиглих свіжих сезонних яблук. У мене немає улюбленої страви, я люблю всю їжу одразу і все їм, якщо воно є.

Гайдай фото

Ідея та оформлення: Сергій Депутат

Фото: З власних Facebook-сторінок героїв, Flickr, а також Дмитра Павловського

zakarpatpost.net