Закарпатських підлітків все частіше доправляють до лікарень через вживання алкоголю

Послаблення, а тим більше, відсутність контролю з боку батьків часто призводить до небажаних вчинків дітей, а інколи до загрози їхньому здоров’ю.
За вересень-жовтень поточного року, до служби у справах дітей виконавчого комітету Мукачівської міської ради надійшло два повідомлення від лікарів обласної дитячої лікарні про поступлення швидкою двох неповнолітніх дівчат, які є студентками мукачівських коледжів, з ознаками алкогольного отруєння.

Спеціалісти служби з’ясували причини та обставини таких вчинків. Дівчата проживають у повних і не проблемних родинах. Враховуючи дорослий вік дітей, батьки зменшили контроль за їх дозвіллям та спілкуванням. Залишившись без належного контролю батьків, дівчата не змогли встояти від спокуси, проаналізувати ситуацію та передбачити негативні наслідки своїх необміркованих дій.

І добре, що на допомогу дівчатам вчасно прийшли лікарі, і надали необхідну медичну допомогу.

З метою недопущення подібного в майбутньому, фахівцы служби провели з дівчатами виховну роботу. Батькам вказали на неналежне виконання ними, передбачених законодавством, батьківських обов’язків, і наголосили на відповідальності за виховання дітей та необхідності посилення контролю за їх дозвіллям, оточенням та зайнятістю.

Загалом, у ході всеукраїнського заходу «Урок», службою у справах дітей отримано шість повідомлень, в тому числі 4 від адміністрацій загальноосвітніх шкіл, 2-професійно-технічних навчальних закладів, про систематичне невідвідування дітьми навчальних закладів. Після вивчення причин встановлено, що діти проживають у несприятливому сімейному оточенні, де з боку батьків відсутній догляд та контроль за поведінкою дітей.

За результатами проведеної роботи трьох неповнолітніх повернуто на навчання в загальноосвітні школи, для 2-х, управлінням освіти, молоді та спорту, вирішується питання здобуття повної загальної середньої освіти у формі екстернату, 1 дитина деякий час проведе у притулку для дітей служби у справах дітей Закарпатської ОДА.

З батьками дітей проведено бесіди, надано роз’яснення вимог чинного законодавства в частині безпосередньої відповідальності за виховання, навчання дітей та забезпечення належних умов для всебічного їх розвитку.

Служба у справах дітей виконавчого комітету Мукачівської міської ради надіслала 8 листів до поліції про притягнення батьків до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків.

А тим часом, дані Всесвітньої організації охорони здоров’я, шокували навіть фахівців – Україна стала абсолютним лідером серед сорока країн Європи за кількістю підлітків 11-15 років, які регулярно вживають алкоголь.

В цілому близько 40% співвітчизників у віці від 14 до 18 років вживають «градусні» напої, а щотижневе розпивання пива в Україні серед найбільш юної публіки за останні чотири роки виросло удвічі. Причому міцні напої вже наздоганяють пиво за популярністю.

zakarpatpost.net