Що коїться? Закарпатські підлітки спиваються, а в Швейцарії нападають на перехожих із сокирою

Днями світ облетіла звістка про п’яного 17-річного підлітка зі Швейцарії, який із сокирою в руках нападав  на перехожих, що гуляли в сквері, і поранивши кількох з них, втік на вкраденій машині, потрапивши при цьому в аварію. Через деякий час він продовжив атакувати людей у магазині на заправці. Поліція, що прибула на місце злочину, при затриманні поранила хлопця. Наразі його доправлено в лікарню та заарештовано.

Громадськість жваво обговорює подію. А тим часом алкоголізм серед школярів є актуальним і для Закарпаття. Зокрема, в кінці серпня двоє нетверезих юнаків напали на прикордонний загін у Рахівському районі, б’ючи бійців палицями. Прикордонникам довелося зробити декілька попереджувальних пострілів. Загалом кожен третій злочин закарпатські підлітки скоюють у стані сп’яніння.

Продають алкоголь прямо біля шкіл, тож спокуса є великою. А в малих містах області та в багатьох селах діють цілі схеми збуту забороненої продукції дітям.

Хоча реалізація горілчаних виробив та цигарок неповнолітнім вважається протиправною діяльністю, однак, як кажуть закарпатці, закони пишуть для того, аби їх порушувати. Та й рейди працівники поліції проводять нечасто, а в управліннях освіти ніхто не перевіряє, чим займаються учні на перервах… Та й це не зовсім у їхній компетенції.

А в учнів тим часом є свої таємні місця, де вони ховаються від вчителів. Але, на жаль, часто дорослим до них зовсім немає справи.

Слід зазначити, що у 2017 році ювенальна поліція задокументувала майже дві тисячі фактів продажу алкоголю дітям. За такі порушення правил торгівлі вже були анульовані 427 ліцензій, а також стягнуто 4 млн грн штрафів як з власників магазинів, так і з продавців. Також до адмінвідповідальності притягнуто 16 600 дорослих, які доводили неповнолітніх до стану сп’яніння.

Як повідомили в Департаменті комунікації Національної поліції, алкоголь не тільки шкодить здоров’ю дітей, а й часто штовхає їх на порушення закону – третина всіх злочинів підлітки скоюють у стані сп’яніння. Повну статистику знайти неможливо, проте тільки за перший квартал цього року зареєстровано близько 700 злочинів, скоєних підлітками у віці до 17 років.