Як ужгородці борються за Кірпічку

«У житловому масиві, у трикутнику між вул. Минайська, 8-Березня та Заньковецької, на площі 8,5 гектарів знаходиться простір вільний від забудови. Цей простір є парком Перемоги із озером в центрі. На сьогодні вони занедбані», наголошують активісти.

Цими днями вони провели загальні збори на написали до  міського голови звернення з проханням вберегти парк від забудови. Мешканці району «Кірпічка» просять за жодних обставин не надавати дозвіл на поділ орендованої земельної ділянки на 6 гектарах і пропонують облаштувати цілісний парк відпочинку на 8,5 гектарах.

«Цей простір є найбільшим цілісним масивом зеленої зони у багатоповерхових житлових кварталах лівобережної частини міста. Це єдине місце для прогулянок родин з дітьми, літніх людей та молоді, місце для активного відпочинку, пляжування та риболовлі, де кожен мешканець може безкоштовно провести своє дозвілля. Тут гніздяться дикі качки, лиски, водяні курочки, очеретянки великі, бугайчики – птахи, внесені до Червоного списку Закарпатської області, йдеться у зверненні. – Ще у 1980-х роках відбулась рекультивація кар’єру колишнього цегельного заводу. Вкладено  значні кошти громади у благоустрій парку, який облікувався міською радою ще у 2007 році на площі у 15,6 гектарів. Власне цьому є документальні підтвердження у міському архіві. Багато ужгородців брали участь у його благоустрої та пригадують як висаджували дерева та кущі, очищали від сміття озеро. Однак, поступово вільний простір почав зникати, а територія підступно шматувалась різними забудовниками за волею обранців до міської ради. Найбільш кричущим став випадок у 2007 році, коли 6 гектарів парку таємно, без відома громади було віддано в оренду ТОВ «Ужгород-Маркет» під забудову. Строк дії договору оренди спливає 17 грудня 2017 року.  Та й власне сам парк розчинився в бюрократичних лабіринтах наче його й ніколи не було. Водночас, 29.09.2017 року на офіційному сайті міської ради опубліковано проект рішення “Про надання дозволів на складання технічної документації щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості)”.

За словами активістів, вони готові до співпраці із владою і закликають ужгородців прийти на сесію міської ради, щоб сказати рішуче «ні» тим, хто хоче роздерибанити землю.

Нагадаємо, що договір оренди з ТОВ “Ужгород-маркет” припиняє чинність  17 грудня 2017 року.

zakarpatpost.net