Озеро Ворожеська: блакитна зіниця Карпат

Одне й найкрасивіших місць у Карпатах — високогірне озеро Ворожеська, знаходиться у масиві Свидовець. Будете на Драгобраті, не проходьте повз!

Кажуть, “Ворожеська”, бо вороже. Жили-були собі два брати. Хазяйновиті, ловкі, дужі. Жила-була собі Марічка. Вродлива, не гонорова і незаміжня. Все би добре, та легінів двоє, а красива Марічка на все село тільки одна. Вирішили братчики позмагатись: хто першим перепливе гірське озеро, той й буде до Марічки свататись.

Піднялись в гори, скинули сорочки — та й ну водну гладь руками розривати. Аж ось небо блакитне хмара чорна закрила, вітер здійняв хвилю, та обох братів накрила і вмить затягла в озерну безодню.

Братів відтоді ніхто не бачив. Тільки приходила старенька мати до того озера, заламувала руки, кричала: “Чого ж ти до мене таке вороже? Верни синів, змилуйся!”. Та тільки вітер, що не вщухав, піходплював її слова, і йшла луна Карпатами: “Вороже… Вороже… Вороже…”

Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ» у Facebook

Якщо більшість карпатських високогірних озер неглибокі і мають максимум 1.2-1.5 метри завглибшки, то Ворожеська в цьому плані рекордсмен — глибина озера подекуди сягає 4.5 метрів. Тим не менше, пірнати з розгону у нього не радимо: на дні де-не-де лежать валуни, та й вода тут влітку не прогрівається вище 12 градусів тепла.

Озер насправді тут два: більше — майже кругле, має 95 метрів в діаметрі, друге, за 15 метрів від нього — менше, має 2 метри завглибшки та привабливу форму місячної скибки. Біля Ворожеськи можна розбити табір: вода в озерах прісна, є пологі місця під намети, а ще довкола доволі мальовничі краєвиди. А як інакше, якщо ви попід самісіньким хребтом на висоті 1460 метрів н.р.м.! З одного боку — стрімкий підйом на вершину г. Ворожеська, з іншого — гори, що безкінечно тягнуться за горизонт.

Якщо є вибір, до якого з озер спускатись на ночівлю, краще обирайте Ворожеську: тут не буває гамірних туристів на позашляховиках і зазвичай сусідні наметові табори не порушують дзен інших відпочивальників, пише guide.karpaty.ua.

Як дістатись:

Якщо ви раптом будете на Драгобраті, на Ворожеську можна сходити з провідником, або самотужки, прихопивши мапу. Або з винайняти ГАЗ-66, що для великої компанії — цілком можлива витрата, і проїхатись вантажівкою карпатськими крутогорами у наближені до озера місцини.

Пішохідний маршрут до озера й околицями дивіться нижче.

Маршрут на озеро Ворожеська, Свидовецький хребет: