Для чого закарпатка вирощує алігаторові груші

Раніше zakarpatpost.net  писав про закарпатку, яка вдома на підвіконні вирощує екзотичні фрукти.

Ужгородка Анастасія Легоцька вже кілька років самотужки займається розведенням авокадо. Не продає їх, використовує виключно для потреб родини, готує з алігаторової груші чимало страв.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ» у Facebook

Робить вона це у незвичний спосіб. Вибирає кісточку яйцеподібної форми, яка нагадує горіх, і досягає в довжину 6-7 сантиметрів, нанизує на зубочистки і товстішу частину частково занурює у воду. Хоча авокадо можна одразу і висаджувати в ґрунт. Він все одно проростає та й догляд за ним простий – достатньо поливати рослину і періодично обприскувати водою листочки.

Цими днями журналіст zakarpatpost.net побував у гостях в Анастасії і вона показала, як виросли її екзоти від червня. Справді, хороший догляд і любов до рослин, як кажуть, дали свої плоди.

«Авокадове дерево може жити більше 100 років. У світі налічується понад 400 сортів цієї рослини. У природних умовах дерева сягають двадцятиметрової висоти. У приміщенні виростають максимум на 1,50 метрів. Авокадо є дуже багатим  джерелом жирів, вітаміну С і вітамінів групи В, калію і волокон. Тому воно – безцінне для приготування різних страв, – зізнається ужгородка. – Мексиканська закуска — гуакамоле є однією з найзнаменитіших страв з авокадо (вона складається з пюре авокадо, лаймового соку, солі та деяких приправ і овочів).

Жінка також охоче ділиться деякими власними рецептами страв із авокадо.

«Із авокадо можна робити все. У сироїдській кухні він є замінником багатьох варених продуктів, найчастіше – картоплі. Салати з авокадо є дуже смачними і вітамінними. Додаю його й до соусів. Можу порекомендувати надзвичайно простий рецепт, – розповідає Анастасія. – Отже, потрібні такі продукти:  2 стиглих (але не дуже м’яких) плоди авокадо, 1 великий помідор або два середніх, хороший пучок зелені – петрушки або кінзи, трохи кропу , сік одного середнього лимона, солі за смаком. Деякі для гостроти додають половину головки ріпчастої цибулі, попередньо її нарізавши. Авокадо слід  розрізати уздовж навпіл і видалити кісточку. М’якоть обережно вийняти ложкою і нарізати дрібними шматочками. Викласти в салатницю. Додати нарізані шматочками помідори, зелень і цибулю, злегка посолити. Все полити соком лимона. Салат готовий».

Слід зазначити, що нещодавно американські вчені довели,що авокадо є найкращими ліками від раку.

Цікаво, що в Індії авокадо називають «коровою бідняка», оскільки за калорійністю цей фрукт у два рази перевищує нежирне яловиче м’ясо. У 100 грамах м’якоті міститься близько 160 калорій. До того ж найпоживніший у світі фрукт не містить холестерину.

Отже, вживати авокадо варто всім.

zakarpatpost.net