Чому Закарпаття знову залишиться без доріг

Днями голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль  відкрито заявив про пограбунок нашої області Міністерством фінансів.

Дорожній експеримент, про який так багато говорилося і на який краяни покладали дуже великі надії у плані ремонту дорожнього покриття, виявився не чим іншим, як черговою мильною бульбашкою, пише газета “НЕДІЛЯ“.

За словами очільника краю, Міністерство фінансів України забрало від Закарпаття 41 мільйон гривень, отриманих митницею від перевиконання планових показників у вересні. Ці гроші були заплановані на ремонт доріг.

«Із другого півріччя цього року для Закарпатської митниці різко підняли планові показники, які дуже важко виконати, а не те, що перевиконати, – наголосив Москаль. – Це робилося навмисно, щоб не залишати нам грошей на відновлення інфраструктури. При тому, що інших джерел, крім «дорожнього експерименту», для ремонту доріг Закарпаття не має – місцеві бюджети дають копійки, а Держбюджет не дає практично нічого. Незважаючи на підняті планові показники, у вересні Закарпатська митниця значно перевиконала плани, у результаті Закарпаття мало отримати 55 мільйонів гривень на ремонт».

Отже, Закарпаття знову пастиме задніх у той час, коли на ремонт доріг в Україні планують виділити 40 мільярдів, замість 30, як було цьогоріч.

Куди ж столиця має намір  спрямувати гроші?

Як інформує Урядовий портал, «із Державного бюджету буде виділено кошти  на будівництво і реконструкцію автомобільних доріг загального користування за маршрутом Львів – Тернопіль – Умань; Біла Церква – Одеса – Миколаїв – Херсон. Це  4 млрд гривень. Ще 2 млрд гривень передбачено на ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення  М-03 Київ-Харків-Довжанський. Також 357,6 млн гривень виділено на реалізацію державного інвестиційного проекту “Покращення стану автомобільних доріг загального користування у Львівській області».

А де ж Закарпаття?

Невже про нього знову забули?

На жаль, так.

Кошти на реконструкцію дорожнього покриття в області не просто не закладено до бюджету на наступний рік, а навіть у цьому відібрано ті, які Закарпаття мало законно отримати.

Дивно, чому мовчать наші народні обранці? У той час, коли в Раді киплять пристрасті, «слуги народу» рвуться до трибун, навіть б’ються між собою, закарпатські нардепи традиційно чомусь «засіли на дно», неначе риби. Їх більше хвилює закон про освіту і мовне питання, ніж транспортні артерії, якими їздить не лише їхній електорат, про який вони згадують переважно перед виборами,  але й пересуваються автомобілями вони ж  самі.

Нагадаємо, відстоювати інтереси Срібної Землі у Верховній Раді є кому. Вихідцями з Закарпаття є парламентарі Віктор та Іван Балоги, Василь Брензович, Роберт Горват, Михайло Ланьо, Валерій Лунченко, Валерій Пацкан, Василь Петьовка, Юрій Чижмар, Іван Крулько…

А, може, наші нардепи настільки відірвані від реальності, що навіть не помічають ям та вибоїн на рідних дорогах? Або добираються додому на килимах-літаках?

Навряд чи. Просто доля області їх не настільки хвилює, як хотілося б.

Тай чомусь той же «дорожній експеримент», який ініціював Москаль, торкнувся спочатку Одеської, Волинської, Львівської та Чернівецької областей, далі Києва і лише в цьому році,  у останню чергу, Закарпаття.

Так у чому ж справа? Чому області, що межує з чотирма державами Європи, де першочергово має розвиватися туризм, не потрібні дороги?

Як запевняє губернатор краю, із 41 мільйона, отриманого з митниць, Мінфін залишив нам тільки 14! Гроші, які ми втратили уже було розподілено на виконання ремонтних робіт, які наразі змушені припинити.

При цьому вилучення 27 мільйонів мотивується тим, що інші митниці України не виконали плани, тому гроші слід відібрати від тих, хто перевиконав.

До слова, Гройсман днями гучно завив:

«І в цьому, і наступному роках ми будемо бачити будівництво і завершення будівництва нових доріг, реконструкцію доріг,  дороги в містах, в об’єднаних територіальних громадах. Тобто цей масштабний процес розпочався, і він не буде зупинений, я вам це гарантую».

Виходить повна несумісність слів та справ.

І чому при цьому б’є на сполох лише Москаль?

«Закон чітко пише, що 50 відсотків від перевиконання залишається області для відновлення інфраструктури. Я підніму це питання перед прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом. Якщо Держбюджет не дає грошей на ремонт доріг, то хоча б не забирайте від нас те, що зароблене на місці. Це чистої води пограбунок!», – наголошує він.

Справді, у тій же сусідній Львівській області автошляхи майже ідеальні. Траса Стрий-Львів, протяжністю 90 км, уже з перших кілометрів нагадує дзеркало. Рівна поверхня, акуратно нанесена дорожня розмітка, покошена трава на узбіччях, навіть за 10-15 метрів від автошляху, помиті відображувачі. При цьому… всюди  працює техніка… автомагістраль ще вдосконалюють, за нею доглядають, якщо під час ДТП хтось випадково зламає бордюр, його замінюють уже за кілька днів… не те що у нас.  При цьому працює там не Укравтодор зі своєю допотопною технікою, а турецька фірма з обладнанням нового зразка. Ця ж компанія уже виграла тендер на заміну дорожнього покриття  на Тернопільщині. Чому ж її не запросять до нас? Адже результати очевидні. На противагу нашим дорожникам, вони не латають ями глиною та  не залишають по собі посеред траси горбисті латки, працюють  швидко та виконують роботу своєчасно.

Звісно, закарпатцям ніхто не заважає працювати так же оперативно. Скажімо, аби облаштувати узбіччя, навіть мільярди не потрібні… Це ж стосується і світлофорів. На території Закарпаття вони переважно старі. А на Львівщині – нові, й  сучасні. Однак… Якість наших доріг справді жахлива!

Але від нас відбирають чи не останню можливість хоч трохи покращити якість шляхів.

Адже наші дороги й далі розвалюються… траси між районами схожі на танкодроми, якими можуть їздити хіба що вантажівки, а не легкові автівки іноземних туристів.

Тож у чому причина нехтування інтересами закарпатців Києвом? Чому парламентарі не лобіюють інтереси своїх земляків?

І де ж те довгообіцяне світло в кінці… тунелю…

Пора врешті-решт, аби настало свято й на нашій, закарпатській вулиці.

Іван ДУХНОВИЧ, газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net