П’ять кілометрів угорського кордону належить родині Горват? ВІДЕО

На Закарпатті 150 кілометрів межі з Угорщиною не контролюють прикордонники, бо ті ділянки – приватна  власність.

Нещодавно 5 км українсько-угорського рубежу були в приватних руках. 3 роки тому біля пункту пропуску Лужанка передали у власність та оренду 132 гектари, це 34 ділянки, повідомляє  fakty.ictv.

На оборонній землі з контрольною смугою і спостережними вежами, нові господарі начебто планували вирощувати кукурудзу й горіхи. Натомість поставили сторожові будки і вежі, де цілодобово чергували ділки зі зброєю і тепловізорами. Коли поруч не було прикордонників, переправляли в Угорщину нелегалів і сигарети.

Приватний кордон працював довго. Протягом 2015 року прикордонники затримали півтисячі нелегалів, з початку цього року – 70. Скільки біженців і контрабанди встигли незаконно переправити в Європу, можна лише здогадуватися.

Землі на кордоні у приватні руки віддало обласне  управлінні Держгеокадастру, мовляв колись ділянки належали колгоспу, потім їх віддали на розпаювання.

Прикордонники вже 2 роки судяться за оборонну землю, право власності вже скасували, однак досі не оформили ділянки на себе. Прокуратура звинувачує їх у бездіяльності і подала позови.

Прикордонники впевнені, ділянки біля рубежу узаконювати не потрібно, бо ці землі автоматично закріплені за Мукачівським загоном із часу його створення.

Нині 5 кілометрів української землі на кордоні з Угорщиною юридично нічийні.

У записі інтерв’ю, до речі, лунає цікавий коментар від місцевого активіста.

– Це однозначно схема. У Берегові (біля кордону. – ред.) були приватизовані ділянки 30-ма особами, для ведення особистого селянського господарства (ОСГ). А потім ці особи передають, а верніше продають ці ділянки, при чому у одного нотаріуса, двом особам на прізвище Горват. Це родина, як зрозуміло…, – стверджує Олександр Пересоляк.

Чи існують на Закарпатті ще дірки в кордоні – офіційно невідомо. У приватних руках сотні гектарів прилеглої землі. Ділянки довжелезні, але вузькі,  обгороджені і зарослі чагарником. В таких умовах – це ідеальний стан для здійснення протиправної діяльності.

Всього за кілька метрів від кордону з Угорщиною в кущах досі заховані вагончики контрабандистів і провідників нелегалів. Це своєрідний спостережний пункт порушників, припускають прикордонники. Тут можуть зберігати цигарки та переховувати нелегалів.

Навести лад на прикордонних сільськогосподарських землях охоронці рубежів не мають повноважень. Днями подали в суд  і оскаржують передачу в оренду на 49 років 90 гектарів землі біля Тиси, посередині якої проходить межа з Румунією.