Нова пісня про старе. Техперсонал шкіл Хустщини – знову без зарплат

До редакції zakarpatpost.net днями надійшов лист від технічної працівниці одного з навчальних закладів Хустського району. Жінка нарікала, що уже другий місяць не отримує зарплатні і просила допомогти з’ясувати причину.

«Наші проблеми продовжуються… хоча влітку через невиплату нам грошей змінили владу. У Хустському районі  допоміжний персонал шкіл знову сидить без копійки. У вересні-жовтні зарплатню ми не отримали. Хоча вчителі всі виплати дістають своєчасно, до Дня педпрацівника вони мали навіть премії –  50% від окладу.  А нам – ні премій, ні авансу, ні заробітної плати не дають. Але ж ми теж працюємо в освіті. До того ж у нас діти, родини, нам потрібно сплачувати за комунальні послуги і купувати їсти», – заявила дописувачка.

Слід зазначити, що затримка з виплатою зарплат технічному персоналу учбових установ на Хустщині вже вдруге. Тож прокоментувати ситуацію ми попросили голову Хустської РДА Назарія Павлія.

«Щодо ситуації, що склалася влітку, то тоді у районному бюджеті були наявні кошти, але керівництво районної ради відмовлялося спрямовувати їх для забезпечення виплати заробітних плат, що і стало однією із підстав для звільнення екс-очільника. Тоді весь наявний ресурс було скеровано на  виплату зарплат. Додаткові  для цього ми отримали із обласного бюджету,- наголосив керманич району. – Тож було і погашено заборгованість,і виплачено відпускні. Наразі коштів ні в районному, ні в обласному бюджеті для забезпечення виплат заробітних плат технічному персоналу шкіл немає. Про це ми також інформували. Очікуємо на стабілізаційну дотацію, яка має бути розподілена Кабінетом Міністрів України в листопаді за рахунок якої і будуть проведені виплати. Що стосується вчителів, то ми уже неодноразово наголошували – вони фінансуються із субвенції, яка повною мірою забезпечує фінансування педагогічних працівників навіть із надлишком, але спрямувати ці кошти на інші цілі (наприклад, для виплати зарплат тому ж таки технічному персоналу) чинне законодавство забороняє. Керівники освітніх установ проінформовані про ситуацію, яка склалася як у нашому районі, так і по області в цілому. Ми мали неодноразові зустрічі з цього приводу і просили про одне – набратися терпіння і дочекатися спрямування стабілізаційної дотації, оскільки інакшим чином вирішити це питання не має можливості».

Тож залишається сподіватися,що в найближчі дні кошти для виплат заробітних плат надійдуть і що в перспективі заборгованості більше не буде.

zakarpatpost.net