АНОНС. Як на Закарпатті гадали по голубцях

Розкриваємо таємниці улюбленої страви.

Без голубців не обходиться жодна закарпатська гостина. У нас цю страву подають на хрестини, дні народження, навіть на похорон.

За що ж так полюбили закарпатці голубці? Страва, до слова, не є суто нашою родзинкою. Її готують і в країнах Сходу, і в Європі, однак усюди голубці різні. Немає двох господинь, які б приготували одинакові голубці.

Газета «ПОРАДИ» вирішила дослідити історію однієї з найпоширеніших в Україні страв – голубців. Крім того, вашій увазі представляємо один із рецептів страви

Подали голубці – збирайтеся додому

Обкладинка газети «ПОРАДИ»

Оскільки на Закарпатті багато кулінарних фестивалів, голубцями пригощають  охочих не лише вдома, але й на подібних заходах. При цьому розмаїття страви справді часто вражає.

Роблять голубці як маленькі, величиною, як палець, так і гігантські – на цілу долоню. Це вже кому як більше подобається.

Але далеко не всім відомо, чому голубці стали голубцями, принаймні у нас, адже угорською, приміром, назва страви перекладається,  як фарширована капуста.

Цікаво, що закарпатці  спочатку готували голубці виключно на весілля і вони символізували  пару голубів, а точніше – наречених, яким бажали любитися, як голуби. Згодом без голубців вже не обходилося жодне домашнє свято.

Тим більше, що  закарпатці  – люди надзвичайно гостинні і на застіллях часто стільки наїдків, що очі аж розбігаються. І тим не менше… досі  голубці – страва особлива. Вона –  не просто пригощання, а символ… знак того, що після них пора збиратися додому.

«Голубці подали, усі із-за столу встали»,- кажуть  місцеві.

Надзвичайно цікаве продовження читайте у свіжому номері газети «ПОРАДИ»!

Купуйте газету «ПОРАДИ» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті! Передплатні індекси 91145, 91146, 86100, 86101.

zakarpatpost.net