Чому закарпатець продав свою дівчину в бордель

Іра зустрічалася із Денисом три місяці. Про одруження поки мови не було. Денис жалівся, що в нього борги – хату можуть відібрати. Він починав крутити якийсь бізнес, але застряв. Бізнес ішов повільно, а кредит треба було віддавати.

Іра одразу погодилася. Навіть місце для неї знайшлося. Покоївкою в готель. А Денис буде на будівництві працювати. Де ж іще можуть згодитися трудящі руки нашого брата? Все складалося навіть дуже гарно. То і в щасливе майбутнє вірилося легше. Треба просто трохи перетерпіти, пише газета «Екстра Закарпаття».

Обкладинка свіжого номера газети «Екстра Закарпаття».

І справді, Іру взяли одразу на роботу. Дали гуртожиток. Сказали, що треба три дні почекати. До цього часу дівчина, яка там працювала раніше, звільниться. І вона стане на її місце. Ця дівчина кудись у Австрію збиралася, на ще кращі заробітки. Приблизно так їй все пояснили. І вона повірила. І почала будувати плани на майбутнє.

Але вже через добу Іра зрозуміла, що щось тут не так. Документи в неї забрали. Та ще й Денис кудись зник. Вона дзвонила десяток разів. Телефон не відповідав.

А ввечері у її кімнату зайшли двоє чоловіків і стали вимагати сексу. Коли Іра почала опиратися, вони побили її. Наступного ранку прийшли інші чоловіки. І тут нарешті вона зрозуміла, куди потрапила. Це був банальний бордель.

Вона почала підозрювати, що Денис її кинув. Невже за стільки днів він не зміг прийти, подзвонити? Він же знає, де вона зараз. Мабуть, злякався, а може йому погрожували. А потім ворухнулася ще страшніша думка. І згодом вона зрозуміла, що це правда.

Денис просто – продав її! Про це їй розповіла дівчина, яка опинилася в такій самій ситуації. Вона теж – його жертва. Він її розповів таку саму історію про себе, як колись Ірі. Мабуть, було ще багато таких обдурених дівчат. Може, і в цьому борделі. Просто вони боялися і мовчали.

А Катя з Ірою дуже подружилися. Ненависть до колишніх згуртовує. Та ще й біль від зламаного життя додає люті. І вони надумали тікати. Але дві спроби обернулися жахом. Їм не вдалося втекти. Але після цього їх так провчили, що Каті навіть зламали руку.

Проте один трюк їм все-таки вдався. Іра змогла викрасти назад їхні паспорти і документи. Там зазначалося, ніби в них є робоча віза і ніби вони справді працюють у готелі. Була спокуса викрасти й документи інших дівчат. Але хтозна, чи вони були готові до втечі. І чи та втеча б їм вдалася. І чим це могло обернутися взагалі. І для неї, і для них.

Документи знайшлися випадково – в кімнаті їхнього сутенера. Того вечора він добряче набрався. І запросив до себе Іру. Щоб вона його втішила. Настрій у нього був чудовим. Та хильнув він ууже добряче. І зараз уже ледь тримався на ногах.

Але Іра вирішила, що йому треба ще долити. Вона вдавала, що п’яніє, а сама виливала спиртне у вмивальник. Іра знала, де в цій кімнаті камера. Вона ніби випадково, вдаючи п’яну, залила її вином впереміж із чорним кремом  для взуття, який знайшла у ванні.

А коли побачила сейф, не могла собі повіритти. Сейф був відчиненим, там знайшла документи нових дівчат. Отже, сутенер святкував свій новий улов. А їй просто дуже разу пофартило.

Після цього Іра зачаїлася. Боялася, що її буде викрито. Але їй вистачило кмітливості бодай замкнути сейф. Дівчата розуміли, що їм треба тікати одразу ж. це був найстрашніший час у їхньому житті.

Але тут за справу взялася подруга. Одного разу Каті трапився дуже заможній клієнт. Він крадькома дарував дівчині такі великі гроші, що в неї знову з’явилася надія. І от вона попросила повести її з подругою на пікнік. Такий сценарій у правила закладу не входив. Але дядько відстібав сутенерам такі грошенята, що вони погодилися. Але самі пильно стежили за кількасот метрів, щоб дівчата не втекли.

Дядечко був за кермом. Йому було за сімдесят. Припікало сонечко. У нього підстрибнув тиск. Дівчата не помітили, коли він випустив кермо з рук. Вони врізалися в дерево. І фактично перегородили трасу.

Завили сирени, приїхали швидка та поліція. Сутенери воліли змитися з місця події. Навіщо їм зайвий головний біль? А дівчата теж постраждали. Тому їх теж взяли в швидку. В лікарні поселили в одну палату.

Але вони могли ходити. Документів їхніх іще не бачили. Дівчата не поспішали їх показувати. Їх поки не турбували, бо вони вдали, що погано себе почувають. А от дядечка одразу взяли на операцію. Слава Богу, в нього знайшлися рідні.

А ввечері їм вдалося втекти. І добре, що вони це зробили ввечері. Бо біля одного зі смітників знайшли якийсь одяг, в який можна було перевдягнутися. У лікарняному вони б дуже усім кидалися у вічі. Бо їхній одяг забрали в приймальному відділенні.

Але ж і смітники за кордоном не такі, як у нас. Там роздільне сортування непотребу. Тому одразу можна зорієнтуватися, що тобі потрібно.

А вранці вони перетнули кордон. З документами ніби було все гаразд. Вони ж нібито працювали і працювали легально!

Та все ж додому вертати боялися. Так само, як і боялися зустріти Дениса. Довелося зовсім поміняти імідж. Відітнути волосся, перефарбуватися, носити окуляри. Але ніхто їх більше і не шукав. Сутенери не хотіли вляпатися в халепу.

Відтоді минуло років 15. Катя стала лікаркою, Іра – медсестрою. Вони й працювали в одній клініці. Вийшли заміж. Ніхто, крім них, не знав про їхнє минуле.

Та все ж їм цікаво було – а як там Денис? Так хотілося застерегти інших від такої ж біди, в яку потрапляли вони. Мабуть, не одна вже зловилася на цю його хитру вудичку. Але зробити це справді  було дуже важко. Бо він назвав не своє справжнє прізвище. Та й ім’я – також.

А дуже вже цим цікавитись було небезпечно. Адже в Дениса могли бути невидимі спільники. І вони б одразу насторожилися. Та й старі «знайомі» могли їх упізнати.

Але доля таки звела їх із колишнім коханцем. Тобто, його побачила Іра. Вона помітила його у Львові на вокзалі. Це був бомж, якого проганяли охоронці. Весь у зморшках, у якомусь лахмітті, від якого тягнуло смородом. Він страшно лаявся і намагався відвоювати собі бодай якесь місце на мармуровій підлозі. Тоді приїхала поліція.

– Вбивають! – зарепетував раптом бомж. – Люди, поможіть! Мене вбивають. І почав хапатися за руки тих, хто снував по залу. Раптом він заглянув у очі Іри. Вона похолола. Це були очі Дениса. Так званого Дениса. Бо поліціянти чомусь назвали його Гришою.

Так, це був він. І та сама права брова, ніби пересічена посередині. Денис колись їй казав, що падав у дитинстві і знак у нього залишився на все життя. Але зараз Іра думала інакше. Бо ж насправді цей знак могли залишити йому дружки по сумнівному бізнесу.

А коли він прокричав ще й свою улюблену примовку «твоя мама – з Урала!», сумніву не було. Так, це він, її великий кривдник. Вінн завжди так лаявся, коли дуже вже хотів когось образити.

Іра дуже злякалася, що він її впізнає. Вона почала відчувати, як тілом бігають мурашки, а до горла підступає гіркий клубок. Але в затуманених горілкою очах так званого Дениса вона не побачила нічого.

Бо вже через мить він почав чіплятися до інших. Люди його сахалися, тому він послизнувся на мармуровій підлозі і впав. Його підвели і повели в машину. Іра ледь не пропустила свій поїзд, бо не відчувала, скільки часу минуло з того часу. Вона просто стояла, як камінний стовп, поки якась дівчина не спитала, чи вона не стоїть у черзі до каси і хто крайній.

Було зрозуміло, що з колишнім бізнесом Денис зав’язав. Або його турнули. Та він ще досить дешево розквитався з цією своєю чорною роботою.

Але ні, недешево. Місцева прибиральниця охоче всім розповідала, що хату в нього відібрали. А ще після цього й відлупцювали так, що заледве не відбили легені. То ж працювати він більше не міг та й не хотів. От і став бомжувати.

Іра не наважувалася спитати про подробиці. Боялася, чи за ними хтось не стежить. Але було схоже на те, що нікому вже Гриша не потрібний. Тому вона злякано перепитала – а коли то в нього хату відібрали? Їй чомусь здалося, що після їхньої втечі з борделю. Мабуть, дружки спитали з Дениса, куди поділися дівчата.

– Та три роки тому! – поправила хустку прибиральниця. – А воно за три роки ні на що зійшло. А бувало, такими машинами по місто їздило. А що вже коханок мав! – скрушно похитала головою жінка.

Дарина ТОМИЩ, газета «Екстра Закарпаття», екслюзивно для zakarpatpost.net