Політика і люди. Для чого закарпатцям по два паспорти

Днями один з депутатів зробив шокуючу заяву про те, що 90 тисяч закарпатців  мають угорські паспорти. Проте подвійне громадянство включає наявність основного документу й інших європейських держав. Щоправда, у нашому краї громадянство Чехії, Польщі  та Румунії не є настільки масовим.

У паспортних правопорушеннях не так давно звинувачували і Москаля, буцімто він має паспорт Румунії, і Балогу,  стверджуючи, що в нього є австрійське громадянство, й інших чиновників та нардепів.

Вподобайте сторінку газети «Наш Ужгород» у Facebook

Неофіційно ширяться чутки і про окремих міських голів  та про наявність у них основного угорського документа.

Що ж підштовхує закарпатців іти на злочин проти власної держави? Причини різні. У чиновників мотив переважно оборонного характеру. Якщо щось піде не так у їхній діяльності, вони хочуть бути певні, що матимуть куди втекти від відповідальності. Тим більше, що останнім часом про зняття депутатської недоторканості не лише говориться багато, але й це питання нещодавно призвело до масових протестів серед українців.

Звісно, логічно, що якщо «слуга народу» готує собі «запасний аеродром», боятись йому є чого. Виходить, що його діяльність не є настілки прозорою перед виборцями, як  цього вимагає Закон. Саме через це наші депутати й так панічно бояться зняття з себе недоторканості. Не було б провини, не було б і побоювань. Тож їхні далеко не благородні наміри «всидіти на двох стільцях»  і є найбільш красномовним  прикладом для населення, як саме не треба любити свою країну.

Дивно, що ті, хто має лобіювати інтереси свого народу, хто має бути прикладом патріотизму насправді нагадують щурів, які першими втікають із корабля, якому загрожує підтоплення.  Але ж для чого таким людям іти у Верховну Раду? Захищати власні бізнесові інтереси? На жаль, часто саме через це.

Крім того, чималий загін ще й володіє потужним бізнесом у Європі, тримає заощадження у світових банках…

Офіційно кожен, хто має два паспорти, вважається порушником українського законодавства і за неподання або несвоєчасне подання заяви, щодо добровільного отримання іноземного громадянства, повинен сплатити штраф у розмірі від восьми до 24 тисяч гривень.

Утім довести факт наявності подвійного громадянства практично неможливо, тож і боротись із вітчизняним «непатріотизмом» – також.

Проте за такі дії  позбавляти українського громадянства депутатів було б цілком логічним. Але чи каратимуть нардепи себе ж та своїх колег – питання риторичне.

Але чому ж насправді Угорщина так щедро роздає паспорти закарпатцям? Через низький рейтинг, Орбан розраховує на чергових  виборах, що відбудуться незабаром, на підтримку наших земляків. Але чи робить він добро для етнічних угорців, що проживають у нашому краї? На жаль, найчастіше своїми провокаційними заявами лише розпалює міжнаціональну ворожнечу, як і його друг Путін, нібито захищаючи етнічних у всьому світі. Проте насправді це лише передвиборчий рекламний хід.

Але повернемось до простого населення. Що підштовхує  людей до того, що їм мало однієї батьківщини?  Іноді – просто ілюзії про те, що в Європі можна заробити захмарні суми. Проте частково це є і правдою, бо оплата праці, наприклад, у Німеччині і справді дуже відрізняється від нашої.  Але потрібно врахувати ще й факт вартості проживання за кордоном, цін на житло, транспорт, продукти. Тай отримати німецькі документи нашим землякам не так просто. Інша справа – Угорщина, яка щедро роздає паспорти закарпатцям.

Маючи угорський «утілоп», можна вважати, що браму у Європу відчинено.  Із ним можна працювати і в тій же омріяній Німеччині. Хоча фактично наших там все одно одиниці.

Найбільше наші земляки з угорськими документами їдуть до тієї ж Угорщини. Але сусідня держава живе небагато, її ж корінне населення часто їде на заробітки в Австрію, Швейцарію, Нідерланди, тобто туди, де платять більше. Закарпатці ж працюють в Угорщині, можна сказати, як дешева робоча сила, яка отримує набагато менше за корінне населення, виконуючи  аналогічний обсяг робіт.

Тож заробити нашим землякам вдається не більше 300-400 євро на місяць.

Інша справа – пенсія. Офіційно майже 10 тисяч закарпатців отримують пенсії в Угорщині.  І ця кількість із року в рік зростає.

При цьому мінімальні виплати в сусідів становлять 75 тисяч форінтів, що вдвічі  більше, ніж українська пенсійна мінімалка. У середньому закарпатці мають пенсії по 100 тисяч форінтів. На наші гроші це близько 10 тисяч гривень.

Логічно, що люди на схилі літ, які все життя працювали на благо рідного міста чи села, шукають найоптимальніші варіанти формування сімейного бюджету, тож нерідко оформляють пенсійне посвідчення саме за кордоном, або і там, і там.

Як би там не було, а як жити – кожен вирішує для себе особисто. Проте якщо простих людей, що мають по два паспорти ще можна якось зрозуміти, то для політиків подібні дії є просто неприпустими і такі злочини потрібно розцінювати як державну зраду.

zakarpatpost.net