Ціна смерті: вартість похоронних послуг на Закарпатті вражає

Життя кожної людини має логічну розв’язку. І хочемо ми того чи ні – рано чи пізно кожен опиняється у місці вічного спокою.

Але, як притаманно бережливим закарпатцям, багато краян, аби не обтяжувати відходом у інший світ близьких, відкладають собі з пенсії гроші для поховання. Та чи достатньо скромних заощаджень, як вважають старенькі, для того, аби провести людину в останню путь? У скільки саме обходяться в нашому місті поховальні послуги.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ» у Facebook

Скільки коштує візит на цвинтар?

Почнемо з того, що сьогодні  одне з головних «цвинтарних свят» – День усіх святих. 1 листопада традиційно більшість наших краян іде на кладовище, впорядковує могили рідних, приносить вінки та квіти.

Зараз у місті активно торгують  крамом, який вважається невід’ємним атрибутом відвідин місця мертвих. А ціни на нього, за давнім добрим звичаєм, у кінці жовтня, неабияк зростають.

Скажімо, квіти… сьогодні прийнято нести на кладовище хризантеми. Їхня вартість варіюється у залежності від розмірів квітки. Стартують ціни від 10 гривень… Верхня планка – більше сотні.

Свічки можна знайти і по 2,50. Та, як правило, останні роки в нашій області більшим попитом користуються лампадки. За них просять і 15, і 20, і 40… і за деякі навіть 250 гривень.

Щодо вінків, то нині у багатьох містах України закликають їх не купувати… бо це – зайве сміття на цвинтарі (дехто потім викидає їх не в спеціальні контейнери,  а де  заманеться). Мова йде про штучні вінки. Однак комусь вони подобаються, тож є попит – є і пропозиція. Крім того, дехто називає їх оберегами душ мертвих і принципово купує та прикрашає ними могили… А коштують вони також по-різному. Можна знайти навіть за 60 гривень, а є й за 600, і навіть за 2-3 тисячі.

Отже, навіть якщо шопінг здійснювати за класом економ-бюджету,  то  один похід на кладовище вартує більше сотні… а якщо рідних у місці вічного спокою більше… то сума зростає в рази.

За місце «під сонцем» треба платити… навіть на кладовищі

А тепер про поховання… вірніше, про його вартість.

Головне для покійника – кількаметрова яма, де його тіло зістанеться назавжди, куди приноситимуть квіти та свічки знайомі, де молитимуться за вічний спокій родичі…

Утім, тільки викопати могилу – «задоволення» не з дешевих і обходиться в 700-800 гривень (ціна залежить від особливостей ґрунту, пори року та інших чинників).

Хороші місця на кладовищах – також платні, правда, неофіційно. Та й «зарезервувати» ділянку під поховання, як колись, наразі практично неможливо. Парадоксально, але на цвинтарях трапляються навіть випадки «захоплення» землі, коли виривають «з корінням» лавиці і викопують на їхньому місці нові могили…

Слід зазначити, що транспортування покійника у морг та із моргу (не кажучи вже про розтини та медичні експертизи) також не обходиться задарма. А ще потрібно оформити свідоцтво про смерть, договір-замовлення на організацію та проведення поховання…

Відспівати небіжчика – теж  робота не дармова. Ціни ж залежать від того, якого саме священика запросити на обряд. Найдорожчі послуги у православних – від 600 гривень. Греко-католицький парох може поховати  і за 300, і навіть за 200 гривень, а в римо-католиків – для подібних випадків існує церковна скринька і скільки туди вкинуть рідні померлого – справа глибоко індивідуальна.

Ціна проводів на той світ залежить від статків родини

Звичайно, «дорога» в інший вимір ні для кого не обходиться задарма. Проте вартість поховальних послуг залежить від того, з якими «почестями» хочуть рідні провести близьку людину у життя вічне.

Скажімо, труни у бюро ритуальних послуг дуже різняться в ціні – вибрати можна від найдешевшої, що коштує 850 гривень до більш вишуканої – за 6 тисяч. Різняться домовини й дизайном, і якістю деревини. Дорожчі покриті лаком та прикрашені різьбленими елементами. Хоча, скоріш за все, самому небіжчику, абсолютно байдуже, в чому та на чому він лежатиме. Між іншим, подушка і покривало для труни коштує від 400 до 600 грн.

А от одежа для поховання – окрема тема. Якщо покійника немає в що одягнути, то доведеться купувати ще й наряди. Особливого гардеробу небіжчики не потребують, але все ж… слід купити білизну, взуття, для чоловіків – костюм, сорочку, краватку, головний убір, шкарпетки, для жінок – сукню, колготки  та хустку. У середньому такий набір вартує від 2 тис. грн.

Але труну з тілом треба ще й доставити до кладовища.  У скільки це обійдеться – залежить від виду транспорту. Скажімо, звичайний ритуальний катафалк коштує до тисячі гривень, а приватний похоронний джип – у межах 100 у.о.

Однак на цьому витрати не закінчуються. На могилу потрібно встановити ще й хрест, який обходиться в 250 грн., табличку, вартість якої «стартує» від 50 грн., купити ті ж вінки, квіти, свічки або лампадки.

А далі – найголовніше – поминки, які зараз прийнято робити не вдома, а в кафетеріях. Ціна «тризни» залежить, передусім, від кількості запрошених і закладу, де власне згадують покійника «незлим тихим словом». У середньому вартість поминальної вечері вартує 2-5 тис. грн.

У той же час не варто забувати й про пам’ятник, який у нашому краї хоч і прийнято встановлювати не одразу після похорону, а на річницю смерті, але без якого не обійтися. Тому, аби покійника «увічнити у камені», потрібно добряче потрудитись, адже коштує простенький надгробок із мозаїчної крихти від 3500 грн., з граніту – від 8 тис. грн., ціни ж складних архітектурних композицій вимірюються у тисячах євро… Утім дозволити собі подібну розкіш можуть одиниці.

Тож, тільки за приблизними підрахунками, вартість поховальних послуг у нашому місті складає не менше 10 тис. грн. Можливо, все ж дешевше йти у аптеку, ніж помирати…