АНОНС. Закарпатські босоркані: хто вони і де їх шукати

Як їх тільки не називають: і відьмами, і чаклунками, і ворожками, і екстрасенсами, а на Закарпатті просто – босорканями.

Люди з надзвичайними здібностями особливі… і одні з них вершать добрі, інші – погані справи. Тож хто вони і як їх упізнати серед інших. Спробуємо розібратися.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ» у Facebook

Обкладинка закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Якою є сучасна відьма?

Відрізнити босорканю або ж ворожку від звичайної жінки неозброєним оком неможливо. Тим більше що відьмою може бути не лише жінка, існує чимало і чоловіків-відьмаків.

Колись вважалося, що босорканя неодмінно повинна мати руде волосся, зелені очі, чорного кота та ходити у хустці. Нині ж це лише  стереотипи, що відійшли у минуле. Конкретних рекомендацій щодо того, як упізнати закарпатську босорканю, немає.

Тож ми зібрали думки людей   про те, що відомо їм. Старожили кажуть, що відьму видно вже при народженні: у неї є маленький хвостик. Інші запевняють, що коли під час служби священик виносить чашу, та людина, яка відображається в ній не обличчям, а спиною, і володіє надлюдськими здібностями.  Ще дехто переконаний, що відьма ніколи не повертається до вівтаря спиною: боїться, що ікони обпечуть. Дар босорканя отримує найчастіше у спадок. Його ж повинна передати й  іншим. Якщо цього не зробить, не зможе померти. Проте дехто опановує ази спілкування з потойбічними силами за допомогою книжок.

Де живуть  і де збираються відьми? Чим займаються? Що роблять у церквах? А також про босорканю із вовчим горлом читайте у свіжому номері закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

Купуйте газету «НЕДІЛЯ» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті.

zakarpatpost.net