Як миротворця з Ужгорода намагалися ошукати

Історія ужгородця Тараса Благи – учасника АТО, старшого інспектора відділення бойової підготовки, інструктора з тактичної медицини полку особливого призначення, миротворця – є яскравим свідченням того, що у будь-якій важкій життєвій ситуації не варто опускати руки. Потрібно тільки знати, куди звернутися за допомогою. У даному випадку – правовою.

Тарас Блага – лікар за освітою, у 2014 році, коли розпочалася антитерористична операція на сході України, без вагань, у складі добровільного батальйону, пішов в АТО. Лаконічно каже: «потрапив у Луганську область, там було гаряче». Думати про власні проблеми було ніколи. Тому телефонний дзвінок із банку, в якому він брав кредит, був для нього як сніг на голову. Невдовзі, повернувшись з АТО, зайшов у банк, подав відповідні документи – працівники сказали, що все добре. Знову повернувся на місце служби, але незабаром зателефонували рідні й повідомили, що прийшла повістка у суд за позовом банківської установи.

Тарас Блага намагався вирішити спір мирним шляхом і готовий був сплатити непомірно високі штрафні санкції, але за умови відстрочки виплати. Проте адміністрація банку не йшла на «мирову». Хлопець зрозумів, що без юридичної підтримки  йому не обійтись, та звернутись за допомогою до приватного адвоката йому було не по кишені.

Випадково побачивши по телебаченню соціальний ролик Мінюсту, зрозумів, де шукати допомогу. Фахівці Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, до яких звернувся Тарас Блага, призначили для нього представництва інтересів у суді, як він сам каже «найкращого адвоката» – Ларису  Жук. Саме вона й допомогла виграти «кредитну» справу: за рішенням суду хлопець повинен сплатити банкові лише позичені кошти, а в нарахуванні йому високих штрафних санкцій суд позивачеві відмовив. «Наразі, – як зазначає Лариса Жук, –  ще можливе подання апеляційної заяви від банку. Тому готові до подальшої оборони».

Спілкуючись із Тарасом, адвокат з’ясувала, що хлопець не скористався жодною із пільг, гарантованих йому державою, як учаснику АТО, тому ініціювала перед Ужгородським місцевим центром  видачу доручення у справі відстоювання його пільг на оплату комунальних послуг, санаторно-курортне лікування, безкоштовний проїзд, отримання земельної ділянки. Лариса Борисівна допомогла Т.Блазі підготувати заяви в Ужгородську міську та Баранинську сільську ради на отримання ним земельної ділянки. Наразі з обох інстанцій надійшла відповідь, що заява розглянута… Тож право на землю, очевидно, хлопцеві ще доведеться виборювати.

Тарас каже, що земельна ділянка йому потрібна, бо має намір повернутися жити на Закарпаття, де на нього чекає кохана дівчина. Наразі хлопець готується стати парамедиком. Навесні він перебував на навчанні в Румунії на базі НАТО. Він є одним із дванадцяти тренерів з парамедицини, які закінчили навчання за стандартами НАТО. Майбутнє планує пов’язати саме з цією спеціальністю, адже нині у Києві відкривається тренінговий центр на базі Національної академії внутрішніх справ України, який стане основою парамедицини в Україні, а  незабаром запрацюють Регіональні центри, один з яких буде й на Закарпатті. Окрім того, Тарас Блага ще й здобуває юридичну освіту в УжНУ, і каже, що має намір пройти стажування в системі безоплатної правової допомоги. Адже саме завдяки їй тисячі таких, як він, мають можливість відстояти свої права.

Оксана Дудаш

zakarpatpost.net