Закарпатці перевзувають своїх чотириколісних друзів. Поради спеціалістів

Якщо вірити прогнозам синоптиків, то вже незабаром нас очікують перші заморозки і навіть сніг. Тому для будь-якого автовласника нагальним питанням є заміна літньої гуми на зимову.

Часто лише з першим снігом починаємо бігати і шукати нову зимову гуму (вживану), бо, як завжди, зима приходить несподівано, пише Погляд».

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ» у Facebook

Адже варто пам’ятати, якщо вчасно поміняти гуму на колесах – це не лише дозволить рухатися у міському трафіку (чи у будь-якому населеному пункті), але й може зберегти життя та здоров’я. Особливо коли погодні умови значно погіршилися, випав сніг, сильні морози та лід на дорогах.

Нова чи вживана

Напевно, найперше питання під час вибору гуми виникає цінове. Якщо особливих проблем із грошима немає, то можна спокійно купувати нову гуму у спеціалізованих фірмових магазинах. Консультанти підберуть вам саме те, що необхідно автомобілю. Зважаючи на умови, в яких ви їздите, та покриття.

Звісно, за комплект нової фірмової гуми доведеться викласти до 800 доларів (і навіть може більше). Але все залежить від радіуса гуми, розміру, автомобіля (легковий чи позашляховик), наявності чи відсутності металевих шипів.

Якщо ви вирішили купувати вживану гуму, то потрібно дивитися, аби вона не була дуже старою – не більше 3-5 років

– Якщо ви вирішили купувати вживану гуму, то потрібно дивитися, аби вона не була дуже старою – не більше 3-5 років. Збоку на самій гумі вказано рік та дату виробництва, – радить експерт з підбору автомобільної резини Андрій Болбочан. – Потрібно уважно її оглянути, щоб вона не була потріскана, протектор був необхідної глибини.

Якщо автомобільні покришки зберігали належним чином, то вони можуть прослужити зо 5 років. Потім починають втрачати свої властивості та тверднути.

За словами експерта, вживана зимова гума може коштувати (комплект) в межах 150 доларів. Але знову ж таки, все залежатиме від розміру колеса, радіус. Ціна може досягати 300-400 доларів для позашляховиків.

Комплект же нової зимової гуми може коштувати 800 доларів і навіть дорожче.

Шипована чи нешипована

Дуже часто основне питання, яке задають автовласники, яку саме обрати зимову гуму – шиповану чи ні. Дехто вважає, що для кращої їзди взимку варто обирати обов’язково шиповану, мовляв, тоді не страшні будь-які зими та покриття на дорогах.

Проте фахівці кажуть, що шипована гума найбільш ефективна та необхідна, якщо ви їздите десь у горах чи по сухому твердому льоду за сильного морозу. Тоді однозначно необхідно купувати шиповану гуму.

Але якщо не виїжджаєте за межі населених пунктів, то шипована вам не треба.

– Шипована гума призначена не для їзди по асфальту. Вона особливо ефективна для їзди у горах, по льоду. Тобто в надзвичайно екстремальних умовах, – каже Андрій Болбочан. – Наприклад, в багатьох країнах Європи їздити на шипованій гумі заборонено і вас можуть навіть не пустити на кордоні. Загалом вона призначена для суворих зим.

А в містах чи менших населених пунктах суцільний лід може протриматися не дуже довго. А після використання спеціальних сумішей усе це перетворюється на суцільну «кашу» і від шипованої гуми толку буде дуже мало.

Тому найкраще обирати звичайну зимову гуму. Але щоб вона була в належному стані. Інакше, це може спричинити серйозні проблеми.

Але якщо хтось вирішить, що для наших зим можна поставити універсальну (всесезонну) гуму, то він глибоко помиляється. За зимовий період можуть відбуватися значні температурні коливання, випадати сніг, з’являтися лід, потепління змінюватиметься сильними морозами і так звана універсальна гума просто не буде ефективною.

Яку гуму обрати

Кожен водій хоче купити найкращу зимову гуму за мінімальну ціну. Щоправда, справді хороші бренди коштують недешево. Проте вони витримують не один сезон і дозволяють рухатися за будь-яких погодних умов.

– Я би порадив обирати на зиму гуму хороших відомих брендів. Але не ризикувати та купувати колеса виробництва України чи Росії, – каже експерт. – Найпоширенішими та досить пристойними є «Michelin», «Continental», «Dunlop», «Bridgestone», «Pirelli» та інші відомі марки. Вони надійно відслужать не один сезон і навіть в екстремальних умовах будете впевнено почуватися на дорогах.

Також, радить він, для мікроавтобусів та вантажних автобусів потрібно обирати гуму з відповідним індексом навантаження. Він також вказаний на самій гумі збоку.

Європеєць чи скандинав

Водночас нешипована гума різниться між собою – є так звана шосейна (або європейська), а є для суворих умов (скандинавського типу).

Європейський тип шин створювали для країн з відносно теплим, вологим кліматом, і завдяки своїй специфічній структурі відмінно підходить для зчеплення з дорожнім покриттям під час снігопаду або дощу. Тому, вибираючи зимову гуму, це слід знати.

Скандинавський тип шин розробляли для країн із більш холодним кліматом, маючи на малюнку багато ромбоподібних шашечок з великою відстанню між ними, він забезпечує відмінне протискання колесами поверхні твердого снігу чи льоду. Це забезпечує хороше зчеплення коліс автомобіля з дорожнім покриттям при складних погодних умовах. Вибираючи цей тип шин, ви значною мірою убезпечите себе від буксування та застрягання в заметах взимку.

Коли потрібно перевзутися

Дуже часто водії своїх машин починають міняти шини тоді, коли випаде перший сніг. Але це неправильно. Адже гуму потрібно міняти, коли середньодобова температура сягає 7 градусів за Цельсієм.

Також варто знати, що міняти зимову гуму потрібно на усі чотири колеса. Бо часто автовласники намагаються зекономити та ставлять зимову гуму лише на ведучі колеса. Але в екстремальних погодних умовах це надзвичайно небезпечно та може призвести до аварії.

Олесь ЗАДНІСТРОВСЬКИЙ

zakarpatpost.net