Чому закарпатки все частіше народжують дітей за кордоном

Здається, пологові будинки Закарпаття   не найгірші в Україні. Є індивідуальні палати, непогані умови перебування, давно практикуються сімейні пологи…

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ» у Facebook

Це не ті сірі палати, про які колись розповідали дівчатам матері, куди нікого не пускали. Навіть обладнання нині не те, що було раніше. Однак все одно молоді мами воліють їхати народжувати своїх «кровинок» кудись світ за очі… Тим більше, що цьогоріч у області кілька породіль (трагічні випадки мали місце в Ужгороді та Хусті) померло…

Безплатна-платна медицина

Більшість жінок хочуть бути певними, що важлива життєва подія не підірве ні їхнє, ні дитяче здоров’я. Саме побоювання некваліфікованого підходу до пацієнток і спонукає наших краянок до важливого кроку  – ретельного аналізу державних та приватних пологових будинків. Звичайно, у фаворі перед нашими європейські перинатальні центри, куди все частіше їздять молоді мами консультуватися, а відтак – і народжувати.

-Першого сина я народила в рідному місті. Пологи були надзвичайно складними. Я кілька діб перебувала між двома реальностями. Закінчилось усе тим, що мені зробили кесарів розтин, однак у дитини була середня форма асфіксії. Більше народжувати не хотіла. Коли ж удруге завагітніла, мене охопив жах, що невже ці муки доведеться пережити знову. Чоловік знайшов хорошого лікаря в Ніредьгазі, тож Теодор з’явився на світ саме там. І, до речі, рівень медицини у нас та в Угорщині навіть не підлягає порівнянню. У таких умовах я би народила ще й 10 дітей, – розповідає Олена Пилип.

Іншою причиною, чому наші землячки  надають перевагу закордонним клінікам є неправильний підхід до лікарських послуг на державному рівні, а відтак – і хабарництво.

-Чому, коли офіційно пологи є безкоштовними я повинна за них платити? Якби все відбувалося прозоро, через касу, за внесену суму  можна було б отримати чек, народжувала б вдома. А так… заради принципу поїхала в сусідню державу. У Чехії, приміром, у цьому плані повний порядок. Між іншим, у багатьох країнах Європи пологи є абсолютно безкоштовними, якщо є страховий поліс. Щодо якості ж послуг, то від моменту коли я приїхала в лікарню аж до народження дитини, лежала підключеною до різноманітних датчиків.  А ще мене вразила чистота довкола. У кімнаті по кілька разів на добу прибирали, застеляли ліжко, весь персонал поводився привітно і щоразу цікавився моїм самопочуттям, – ділиться враженнями інша краяна Аліса Комар.

Ще одним доволі ключовим чинником є, власне, ціна пологів, адже якщо у жінки чи в дитини є якісь ускладнення, то за кордоном вирішити ці проблеми і дешевше, і швидше, і надійніше.

Ціна материнського щастя

Прості пологи в нас обходяться від у 100 у.о., кесарів розтин – від 500-600 (це не верхня межа). І це не просто матеріальна винагорода лікарям. Платним нині в лікарні є все – починаючи від бинтів, ліків, крапельниць, рукавиць, закінчуючи перебуванням у палатах підвищеного комфорту. Отже, перш ніж думати про продовження роду, потрібно запастися грошима.

У той же час в Угорщині пологи обходяться приблизно в 300 у.о. за косметичний кесарів розтин. Тож і не дивно, що протягом останніх років туди почалося справжнє паломництво вагітних закарпаток.

Значно дорожче обходиться «жіноче щастя» у інших державах Європи. Скажімо, у Франції, залежно від рівня клініки, народження дитини вартує від 5000 до 30000 у.о., у Німеччині – 5000-5500 євро, у Швейціарії (до речі, найдорожчій за ціною пологів державі ЄС) – від 20 000 у.о. Однак рівень медичних послуг там справді надзвичайно високий. А от у Ізраїлі, аби стати мамою, потрібно викласти  від 6000 до 12000 доларів, у приватній же клініці ціна може підскочити аж до 30 000 у.о. У Туреччині вартість пологів досить помірна – 2500 до 3500 у.о. Також вигідно для європейців народжувати у США. Якщо не враховувати вартість перельоту та проживання, поява на світ немовляти обійдеться у 2000 – 8000 у.о. При цьому у кожній із перерахованих країн будь-які ускладнення (як допологові, так і післяпологові) долаються швидко, якісно та ефективно, адже клініки оснащені найсучаснішим медичним обладнанням.

У той же час, згідно зі статистикою в нашій державі тільки кожні четверті пологи проходять без ускладнень, а кількість абортів в Україні у 1,2 рази перевищують кількість пологів.

Сумно, але навіть розмір державних виплат на дітей, незважаючи на суцільне подорожчання (не тільки  памперсів та харчових молочних сумішей для немовлят, але й продуктів та енергоносів загалом) останнім часом став нижчим. Тож і не дивно, що народжуваність із року в рік інтенсивно скорочується, а молоді сім’ї все частіше замість наступників заводять собак або котів.

Марина АЛДОН, zakarpatpost.net