«Мічені» хрестиками сакури в Ужгороді таки виріжуть

Днями ужгородці активно обговорювали звістку про те, що на вулиці Бращайків  хтось поставив «мітки смерті» на сакури. Такими хрестиками переважно позначають насадження, долю яких вирішено і на які чекає вирізка.

Вподобайте сторінку газети «Наш Ужгород» у Facebook

І хвилювання були не марними. Як повідомили в міській раді, в Ужгороді триває «саночистка», тобто вирізка старих насаджень і висадка нових сакур. Загалом у цьому місяці в центральній частині міста, на проспекті Свободи, вулицях Перемоги, Собранецькій заплановано посадити близько 250 молодих дерев – сакури червонолисті, сливи Піссарді та яблуні Недзведського. Саджанці мають уже 6-8 років. Деякі з них уже висаджено.

Щодо дерев, які і планують пустити під сокиру, прес-служба зазначила: «Науковці УжНУ зазначають, що декоративні дерева, які розвиваються на підщепі, скажімо, сакура, зазвичай є недовговічними і не можуть претендувати на роль патріархів міста, як вікові липи, дуби, платани тощо і згідно з Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах підлягають періодичній заміні, що зараз поступово і проводиться. У мікрорайоні Галагов, де більшість дерев висаджені ще у 20-і роки минулого століття під час чехословацької забудови, садять молоді дерева з урахуванням, що старі, аварійно-небезпечні, уражені шкідниками і хворобами, дуплаві, що втратили свою декоративність, а також самосіви горіха, черешні, сливи, кленів та агресивних інвазійних видів, наприклад, айланту, безумовно будуть видаляти. Усі старі екземпляри, якщо дозволяє стан дерева, будуть збережені».

Отже, весну Ужгород зустріне без старих історичних дерев із новими сакурами, які, не виключено, що після “стресу” через пересадку навіть ще не цвістимуть.

zakarpatpost.net