Епідемія криміналу: людям страшно виходити на вулицю

Експерти: злочинів побільшало через бідність і поліцію без досвіду

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ» у Facebook

Кількість злочинів в країні постійно зростає – все частіше українці чують про напади і вбивства. Тільки минулими вихідними сталося відразу кілька гучних НП: в Харкові розстріляли бізнесмена, в Хмельницькому сталася перестрілка, а в Дніпрі злочинці поранили п’ятьох поліцейських, застосувавши вогнепальну зброю і гранати. “Сегодня” розібралася, в чому причина такої кризи безпеки.

Хто винен, або основні причини

Незважаючи на безліч злочинів, які на слуху у людей, в Нацполіції фіксують позитивні зрушення. Згідно зі статистикою МВС, кількість умисних вбивств за дев’ять місяців цього року – навіть найнижча за останні 20 років! Їх було скоєно всього 1185, тоді як минулого року за аналогічний період – 1443. А днями радник голови МВС Зорян Шкіряк і зовсім заявив журналістам, що криміногенна ситуація в країні поліпшилася.

Проте експерти підкреслюють, що ми вперше за багато років стикаємося з таким сплеском криміналу, і зазначають, що стало більше всіх видів злочинів, але особливо крадіжок і з застосуванням зброї.

Обстановка зараз гірше, ніж була до 2013 року“, – говорить екс-речник МВС Володимир Поліщук.

Прокурор Генпрокуратури Владислав Куценко додає, що жертвою може стати кожен.

У затриманих знаходять зброю – нападають не просто з ножами і сокирами, а з пістолетами. Людям страшно виходити на вулицю, адже вони можуть випадково загинути в результаті перестрілок, що почастішали“, – розповів нам Куценко.

За його словами, з’являється більше організованої злочинності, а банди стали небезпечніше, оскільки озброєні.

На це вплинув конфлікт на Донбасі – був час, коли оборот зброї погано контролювався. Багато бійців прихоплювали з собою зброю не з метою вбивства, а на пам’ять. Але потім невідомо, куди зброя потрапляла або кому була продана“, – розповів прокурор. Є й інші підстави сплеску криміналу.

“Одна з причин – провал поліцейської реформи”, – вважає політолог Руслан Бортник і додає, що недосвідчені правоохоронці не справляються зі своїми функціями.

Частково з твердженням згоден і Куценко.

Зміна керівництва, кадрів і системи, переатестації і перепризначення призвели до паузі в боротьбі зі злочинцями, що дозволило їм процвітати”, – говорить прокурор. Нагадує він і про бідність. “Низький рівень життя штовхає людей на злочини“, – зазначає Куценко. Крім того, експерти кивають і на диверсії з боку РФ.

І що робити

Руслан Бортник вважає, що ситуацію може змінити нова реформа МВС. “Потрібно визнати, що минула реформа провалилася, і знову повністю перезавантажити систему”, – говорить він.

У свою чергу, на думку Куценка, необхідно терміново посилити контроль над оборотом зброї в країні. А недосвідченим молодим захисникам, за словами прокурора, могли б допомогти бувалі поліцейські: “Інституту наставництва у нас немає – багатьох звільнили або вони пішли самі. А вони б могли навчити молодь всіх секретів професії, показати, як проводити експертизи, знаходити людей за краплею крові або волосинкою”.

Отримати коментар від МВС щодо ситуації вчора так і не вдалося.

В опери підуть патрульні

Однак, незважаючи на сплеск криміналу, в Нацполіції все ж вживають заходів для боротьби з ним. Так, щоб підвищити компетентність оперативників, голова Нацполіції Сергій Князєв оголосив про нові правила набору до підрозділів кримінальної поліції. За словами Князєва, відтепер близько 80% оперативників повинні будуть прослужити певний час в патрульній поліції. Тільки після цього копи зможуть претендувати на перехід до підрозділів кримінальної поліції. Решта ж 20% отримають спеціальну освіту і працюватимуть в групах під патронатом досвідчених колег, пише Сьогодні.

Крім того, відомство збирається оновити нормативну базу, якою сьогодні керуються співробітники кримінальної поліції. В майбутньому ж планується створення особливого підрозділу детективів поліції, які активніше протидіятимуть злочинності. Новий відділ повинен буде повністю замінити нинішній кримінальний розшук і складатиметься на 70% з оперативників і на 30% зі слідчих. Основними напрямками в боротьбі кримінальної поліції стане протидія торгівлі людьми, кіберзлочинності та злодіям в законі, а головною метою нових оперативників стане абсолютна безпека громадян.

new_image2_521

Спочатку – до патруля

zakarpatpost.net