Мільйони гривень хочуть закопати на околицях Мукачева

 

Хоча  центр міста потопає у  пітьмі, а сиротливий старенький фонтанчик відлякує туристів 

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «Мукачево Express» у Facebook

«Бенкет під час чуми»… Цей вислів останнім часом все частіше приходить на думку. І тоді, коли бачиш, з яким розмахом у нас в місті влаштовують різноманітні фестивалі, в той час, коли для потреб наших бійців в АТО все ще збирають кошти волонтери, і тоді, коли дізнаєшся, що, попри безліч невирішених міських проблем, на черговій сесії міської ради розглядається питання про виділення 1,5 млн. грн. на посадку сакур по вулиці Пряшівській.  Скоріш за все, мешканці цієї невеличкої не центральної вулички, але, я думаю, вони і самі в шоці від такого проекту.

Щойно новина про одіозне рішення потрапляє в інформаційний простір, як відразу ж у відповідь – цілком виправдана лавина обурення. Хтось привертає увагу до жалюгідного стану Вокзальної площі – місця, котре складає перше враження про Мукачево кожному, хто приїздить до нас залізницею. Давно віджиті скульптури робітника та колгоспниці, що прикрашають фасад вокзалу, хтось жартома пропонує «декомунізувати» чи здати в музей. Згадуються й інші «непроглядності» місця, котрі чекають своєї черги. Покриття вулиці Духновича – однієї з центральних, сиротливий вигляд фонтанчика на центральній площі міста, недостатнє освітлення вулиць та площ навіть у центрі. На фоні всього перерахованого і багато чого не згаданого, наміри вкласти півтора мільйона гривень в озеленення сакурами пересічної вулиці в промисловій зоні міста, куди навряд чи забреде якийсь турист, щоб ними помилуватися, виглядає як вищий ступінь цинізму.

Згадалося, як років п’ять тому восени вирубували сакури на вулиці Маргітича. Алея сакур, котра й справді була однієї з візитівок міста, за пару днів перетворилася на цвинтар. Оплакуючи знищену красу іще не настільки старих дерев, щоб їх пустити на дрова, багато хто з мукачівців  скаржилася на це неподобство кожному знайомому, хто того ще не бачив. Хтось з компетентних заспокоїв: чого ти переживаєш, тендер на озеленення міста належить родичам міських можновладців. Вже навесні на Маргітича красуватимуться молоденькі сакури. Так і вийшло. Тому мене не дивує пристрасть до озеленення міста сакурами. Але чому саме Пряшівська? Чи у міської влади є намір отак по півтора мільйони в кожен провулок всадити?

Серед міських депутатів знайшлися ті, кого проект озеленення Пряшівської обурив, і в результаті обговорення мер міста зізнався, що він не знав про таку суму в проекті, назвав її помилкою працівників УМГ і доручив зменшити суму до 800 тис.грн.

Отож, панове туристи, навесні ласкаво просимо на Пряшівську! Навіть там у нас розбиту калюжами дорогу прикрашатимуть екзотичні дерева.

Валентина ЖУК, газета «Мукачево Express, ексклюзивно для zakarpatpost.net