Що насправді робити туристам у темному центрі Мукачева

Як із транзитних туристів зробити постійних,  які б місту приносили гроші

Друге за величиною закарпатське місто у сутінках залишається досить темним і непривітним, хоча позиціонується, як туристичне.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «Мукачево Express» у Facebook

На вулицях, коли звечоріє, людей мало, а туристів не видно взагалі. Але до них ми повернемося пізніше. А поки що прогуляємося центральною частиною Мукачева.

Площі Кирила і Мефодія (колишня Миру), Духновича (колишня Пушкіна), вулиці Миру, Федорова, територія біля зеленого ринку та прилеглі вулиці досить темні, порівняно з центральними вулицями інших міст. Також слабо освітлено «Латоричний двір».

Радує лише те, що днями будівлю  Ратуші, яка є найкращим адмінкорпусом міської ради в області, підсвітили. Однак так само оздобити ілюмінацією варто й інші архітектурні споруди, як, наприклад, ОДА, філармонію, Хрестовоздвиженський кафедральний собор, або ж мости, чи просто окремі фасади будівель в Ужгороді.

Та й навіть на тих вулицях, де є ліхтарі, частина з них або не світять, або лампочки неяскраві, тож вулиці нерідко підсвічені лише вітринами магазинів.

А там часом на околицях Мукачева у безлюдному парку «Перемоги», здається, протягом цілого року полярний день. Там таке потужне освітлення, що ніч ніби й не наступає взагалі, ліхтарні стовпи світяться на повну потужність. А оглядове колесо видно з різних куточків міста. Хоча хто відпочиває вночі у парку, коли там навіть вдень малолюдно. Чому в об’єкт вкладаються такі потужні ресурси, а центр міста не відроджується? Чому застарілу систему освітлення у середмісті не модернізують?

Слід зазначити, що незважаючи на потужну пропаганду та на те, що з центру Мукачева проведення чи не всіх заходів перенеслося в парк «Перемоги», він усе ж не є серцем міста, вночі там не відбувається нічого, а темними дорожніми артеріями продовжують ходити містяни.

Тому й у сутінках складається враження, що Мукачево вимерло. Людей на вулицях мало, не так, як в Ужгороді. Хоч на перший погляд це й видається дивним, але після аналізу ситуації стає зрозумілим, чому – просто блукати мороком нікому неприємно, навіть молоді.

Тим часом у Мукачеві тільки й чути про те, що місто є сучасним і європейським. Але ж який населений  пункт у Європі має такий темний центр? На вулицях країн ЄС уночі світло і гамірно, вирує життя. А Мукачево після заходу сонця  занурюється у глибокий сон.

А чи затишно туристам, про яких так багато говориться, блукати темними вулицями? Та й де взагалі той потік гостей?

Справді вдень в Мукачеві можна побачити чимало немісцевих. Але ті туристи найчастіше є відпочивальниками санаторіїв – «Карпати», «Поляна» , «Синяк» та інших. Вони – транзитні, бо залишають у міській казні мізер грошей, а лише приїжджають оглянути пам’ятки та  визначні місця. За годину-дві вони їдуть далі. Не ночують, не харчуються в місті.

А чи можна їх затримати? Чи можна підштовхнути до того, щоб у Мукачево вони приїхали знову і залишилися бодай на дві-три доби?

Що може презентувати гостям місто? Унікальний замок «Паланок». Так, він дійсно гарний і цікавий. Але його  можна оглянути за годину.

Кілька міні-скульптур  і саму історичну частину середмістя. Але центр можна обійти пішки також приблизно за стільки ж. А що робити далі? Чим зайнятися гостю в Мукачеві? Із настанням темряви більшість крамниць зачинені.  Працюють лише деякі кафе, мережеві магазини. А легендарний колишній ресторан у центрі тепер перетворився на крамнички, де, скажімо, продають золото, косметику та побутову хімію. Брендових магазинів, у яких можна купити щось дійсно вартісне й ексклюзивне немає, а більшість одягу, який продається, не є новинками сезону, навпаки – крам такий, що вийшов або виходить з моди. Подібні торговельні заклади є в кожному українському містечку, тож туристів вони заінтригувати чимось не можуть.

Тож куди йти гостям і де відпочивати? Потрібна спеціальна програма, яка могла б зацікавити немісцевих.

Як повідомили нам працівники одного з туристичних агентств, у Мукачеві туристів майже немає. Йдеться, зокрема, про таких, які б їхали до міста справді на певний час і затримувалися, принаймні, коли якась група зупиняється в готелі – це велика рідкість.

Тож аби Мукачево дійсно перетворилося на туристичний осередок та європейське місто, у першу чергу  потрібно зробити його світлим та оновити центр. Адже це не вимагає великих додаткових капіталовкладень. Та і самі мукачівці заслуговують на комфорт та на світлі вулиці. Просто самим містянам варто частіше виїжджати за межі Мукачева, аби мати з чим порівняти стан справ удома і спонукати владу до рішучих дій у плані покращення інфраструктури населеного пункту.

 Сергій ОРОС, газета «Мукачево Express, ексклюзивно для zakarpatpost.net