Шокуючі цифри. Скільки українців залишиться до 2050 року

Україна входить в десятку країн світу з найвищими темпами скорочення населення.

Статисти припускають, щодо 2050 року чисельність населення скоротиться більш ніж на 15%.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ» у Facebook

Наслідки таких негативних показників  виходять далеко за рамки простого звуження фізичної основи формування людського потенціалу.

На думку істориків і соціологів, концентрація населення є необхідною передумовою економічного розвитку і соціальної згуртованості. Скорочення населення веде до зменшення щільності заселення території, що загрожує порушенням соціальних зв’язків, депресивностю і руйнуванням інфраструктури. Оскільки головною причиною депопуляції залишається висока смертність, сам факт скорочення населення є свідченням глибокого соціального неблагополуччя.

Про це в своїй статті для ZN.UA пише Лідія Ткаченко, к.е.н., провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України. Автор зазначає, що якщо орієнтуватися на юридично визначений працездатний вік (16-59 років), частка цієї вікової групи зменшилася з максимальних 64,4% в 2008-2009 рр. до 61,3%.

Якщо брати до уваги реалії ринку праці, більш адекватною нижньою межею дорослого і працездатного  віку слід вважати 20 років, оскільки в більш ранньому віці рівень економічної активності близький до нульового.

Питома вага населення 20-59 років досягав максимуму 59,0% в 2011 р, а зараз знизився до 57,6%, пише «Обозреватель».

“Скорочення населення працездатного віку як рушійна сила, а також швидкий темп старіння, вкрай загострюють всі традиційні виклики. Цілком очевидно, що подолати ці виклики в умовах макроекономічної нестабільності, слабкості системи соціального захисту та відкритого конфлікту поколінь, не є можливим” , – вважає вчений.

zakarpatpost.net