Істерика триває: підступні плани закарпатських сусідів

Через закон про освіту Угорщина може істотно вплинути процес вступу України в Європейський Союз.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ» у Facebook

Про це заявив британський політолог, старший науковий співробітник Європейської ради з міжнародних відносин Ендрю Вілсон у інтерв’ю “Апострофу“.

Він наголосив на тому що, питання що питання відносин між Україною та ЄС мають вирішуватися на рівні 28 держав-членів через Єврокомісію.

«Більшою частиною відносин між Україною та ЄС цілком виправдано займається Європейська комісія. Тобто це рівень Брюсселя, а не держав-членів. І Східне партнерство загалом – це політика, повністю сформована і керована Європейською комісією. Тому коли Угорщина кричить і погрожує затягти процес, чи справді вона здатна це зробити? Так, тому що інколи політика справді втручається, особливо якщо є екстраординарна подія, на кшталт нідерландського референдуму. Думаю, це дуже небезпечно, тому що питання відносин між Україною та ЄС мають вирішуватися на рівні 28 держав-членів через Єврокомісію. Якщо ви дозволяєте окремим державам мати право вето, це грає на руку Росії, тому що вона точно буде в змозі використати це. Не думаю, що ЄС достатньою мірою усвідомлює цю небезпеку. Це буде альтернативним майбутнім, в якому ви не дійдете до моменту потенційного застосування Статті 49, коли Україна зможе приєднатися до ЄС, якщо наділите окремі держави-члени правом вето», – зазначив він.

Крім того, Ендрю Вілсон переконаний, що оскільки зменшення обсягу навчання мовами меншин відбулося дуже-дуже пізно – це точно не хороша політика,тобто, в ширшому плані Україна потребує комплексного рішення.

«Україномовне населення виразно ущемлене. Насправді потрібен новий перепис, щоб довести, наскільки великою є частка україномовного населення. Але з точки зору шкільної освіти і навіть більше – медіа, газет, видавничої галузі – україномовні ущемлені, якщо ви розумієте, що я маю на увазі. Однак також мають бути забезпечені права для всіх мов меншин. Російська знаходиться в особливій позиції, будучи одночасно мовою меншини, як визначено Конституцією, але також мовою багатьох етнічних українців. На мою думку, закон іде задалеко в намаганні форсувати цей процес, занижуючи статус мови меншини. Я розумію аргумент україномовних про обділеність, але є кращі шляхи виправити цю ситуацію, ніж дискримінація мови меншини», – підкресли експерт.

 zakarpatpost.net