А може то й не рись? Держлісагентство заявляє, що відстріл червонокнижної тварини лісничим був можливим

Стало відомо, що рись вбив лісник  Рахівського ЛДГ разом із сином.

Державне агентство лісових ресурсів почало службове розслідування щодо можливого відстрілу тварин, занесених до “Червоної книги України”, лісничим на Закарпатті.

Про це в агентстві повідомили у відповідь на запит ВВС Україна.

Згідно з інформацією, оприлюдненою у спільноті “Небайдужа Рахівщина” на Facebook, нібито лісничий Устеріцького лісництва держпідприємства “Рахівське ЛДГ” разом із сином полювали на рись та тетерука. До повідомлення додані фото, на яких видно чоловіків зі зброєю і вбитими тваринами й птахами.

Обидва види перебувають на межі зникнення в Україні.

“Незаконний відстріл тварин є злочином, за який передбачена відповідальність, зокрема, за вбивство червонокнижних видів тварин передбачена кримінальна відповідальність”, – зазначили в агентстві.

“Держлісагентство жорстко засуджує будь-які подібні дії, особливо, якщо вони могли бути вчинені працівниками лісової галузі України”, – додали у повідомленні.

Там підтвердили, що згаданий у публікації чоловік дійсно працює у лісництві, і на час проведення службового розслідування його відсторонили від виконання посадових обов’язків.

“У разі підтвердження інформації будуть вжиті відповідні заходи”, – додали у Держлісагентстві і пообіцяли повідомити про результати перевірки.

Рись в Україні зустрічається в Карпатах та на Поліссі. Згідно з “Червною книгою”, у першому регіоні чисельність її популяції оцінюють у 350-400 особин, у другому – до 80-90.

Однією з причин зникнення виду є браконьєрський відстріл.

Щодо тетерука, то в Україні поширений лиш один його вид – на Поліссі, у Карпатах, а також на півночі лісостепової смуги. Найбільше – у Житомирській області.

На початку 1970-их років Україні нараховували більше 66 тисяч цих птахів, однак до 2007-го їх залишилося трохи більше 13 тисяч.

Обидва види охороняє не лише українське, а й європейське законодавство.

 zakarpatpost.net