В Україні потрібно заборонити використовувати терміни «русин» та «руснак» у значенні «неукраїнець». Про це заявив мовознавець Любомир Белей під час дискусії «За Карпатами відіб’ється?» з нагоди виходу книги «Русинський» сепаратизм: націєтворення in vitro».

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

«Дезінтеграційну силу русинства дуже ясно було видно на території Словаччини. Де все зараз звелося до Музею української культури, і то завдяки Сополизі (директор Музею української культури у м. Свиднику (Словаччина) Мирослав Сополига — ред.). Він пішов на пенсію, при чому відкрили кримінальну справу за те, що на конференції ми запропонували карати за використанням етноніма «русин» у значенні «неукраїнець», «неукраїнський». Щоб на законодавчому рівні заборонити вживати терміни «русин», «руснак», «руська мова» і карати за використання у значенні «неукраїнський». Це би підсікло під корінь неорусинство. Є практика Греції, яка Македонію забороняє, і тут я думаю, що цей досвід був би корисним», – розповів Белей.

Він також додав, що впродовж останніх років на Закарпатті зріс рівень національної свідомості, пише Тиждень.

«Упродовж останніх років завдяки «українському агентові» Путіну рівень національної свідомості серед закарпатців дуже суттєво зріс. І те, що на фронт відправляли реанімобілі, і збирали кошти по селах… Це люди робили без будь-якого примусу, з усвідомленням того, що вони захищають свою державу. Тобто як це не прикро і за велику плату, але саме цей чинник виявився консолідуючим», – наголосив науковець.