На Закарпатті спецоперація. Від чиновника забирають приватний кордон

У рамках масштабної спецоперації силовиків щодо так званого “приватного кордону” у Закарпатській області правоохоронці повідомили про підозру чиновнику Держгеокадастру.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Про це в ексклюзивному коментарі телеканалу “112 Україна” заявила прес-секретар Військової прокуратури західного регіону Юлія Галущак.

“За результатами кількох проведених обшуків прокурори встановили, що у 2015-2016 роках службовою особою ГУ Держгеокадастру у Закарпатській області та підпорядкованому йому управлінню у Берегівському районі в особі колишнього керівника, зловживаючи владою та службовим становищем, діючи в інтересах цієї організованої групи осіб, чинили протиправні дії щодо переоформлення земель, що розташовані вздовж лінії державного кордону України”, – повідомила вона.

За словами Галущак, затриманому вручили підозру і клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

“Йому інкримінується співпраця з організованою групою осіб, що призвело до втрати з державної власності 140 га державного кордону України. Вказаній особі загрожує позбавлення волі”, – наголосила вона.

При цьому Галущак заявила, що правоохоронці наразі відпрацьовують інформацію про Аттілу Горвата, якого в ЗМІ називають організатором “приватного кордону”.

За словами речниці прокуратури, обшуки на Закарпатті триватимуть ще не одну годину.

“До цих заходів зараз залучено понад 60 слідчих працівників прокуратури, понад 150 військовослужбовців спецпідрозділу ДПСУ, 70 співробітників військової контррозвідки, а також понад 70 одиниць автомобільної та спецтехніки”, – сказала вона.

Як повідомлялося, 16 листопада правоохоронці проводять 100 обшуків у можливих фігурантів незаконного захоплення земель прикордонної смуги на Закарпатті, а також в організаторів незаконного виготовлення та розповсюдження наркотиків.

Згодом ЗМІ повідомили про затримання понад 20 осіб та організатора “приватного кордону” – контрабандиста Горвата Аттіли, більш відомого за прізвиськом “Докі”.

Зазначимо, що два дні тому Державна прикордонна служба України посилила охорону кордону зі Словаччиною “з метою протидії нелегальній міграції”, на ділянку Чопського загону було вислано додаткові резерви прикордонного відомства. Прикордонників екіпірували найсучаснішими видами спецтехніки.

Нагадаємо, у жовтні головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що 150 км українського кордону з Угорщиною є “приватними” і звичайними земельними ділянками. За його словами, ділянка кордону фактично перебуває в приватних руках, а прикордонники не мають повноцінного доступу до неї.

Згодом речник голови Закарпатської ОДА Ярослав Галас повідомив, що “приватний кордон” на Закарпатті є також на кордоні зі Словаччиною і Румунією. При цьому, за словами речника Держприкордонслужби України Олега Слободяна, земельні ділянки вздовж лінії державного кордону опинилися в приватній власності не тільки на Закарпатті на кордоні з Угорщиною, а й у Львівській (Польща), Сумській, Чернігівській та Харківській областях (Росія). За його словами, ці землі планують повертати у власність держави через суд.

Так званий “приватний кордон” на Закарпатті – це низка земельних ділянок, які було виділено в приватну власність сільськими радами Закарпаття в межах переважно Берегівського району. На цих землях начебто мали займатися сільським господарством, садити кукурудзу та розводити свиней. Але насправді ці земельні ділянки використовували як плацдарм для контрабанди. На них облаштували оглядові вишки та їх контролювали представники “мисливських” товариств чи загонів самооборони зі зброєю.

Йдеться про 134 га землі, а це 5 км вздовж лінії кордону. За різними версіями, до афери можуть бути причетні не тільки місцеві посадовці, а й працівники прокуратури, які зволікали з оформленням відповідних документів на прикордонні землі, а також працівники Держгеокадарстру, які дозволили оформити земельні ділянки у приватну власність.