Чому святий Мартин – покровитель Мукачева

Маючи добру душу, він прагнув миру, був жертовним і милосердним, обігрів жебрака

Чому і за яких обставин саме цей святий став небесним опікуном нашого міста – історія мовчить.

>>> Вподобайте сторінку газети «Мукачево Express»

Відомо тільки те, що 22 травня 1376 року грамотою королеви Єлизавети місту Мукачево надано дозвіл використовувати печатку із зображенням Святого Мартина, покровителя місцевої церкви.

Сучасний герб Мукачева, затверджений у 1998 році, більше схожий на ікону, адже на ньому зображений святий Мартин з посохом в одній руці і щитом – в іншій. На щиті – меч зі шматком плащаниці святого.

Мартин Турський жив у 4 сторіччі. Він був сином римського легіонера і, згідно тодішніми законами, прийняв військову присягу в 15-річному віці. Однак, маючи добру душу, прагнув миру, був жертовним і милосердним. Зустрівши посеред лютої зими голого жебрака, над яким насміхалася юрба, він, людина з високим соціальним статусом, не вагаючись, дав, що зміг — відтяв мечем половину дорогого плаща, щоб урятувати від холоду того, хто був в очах натовпу ніким. Тієї ночі до Мартина уві сні прийшов Христос, одягнений у ту відрізану частину плаща,  кажучи янголам із свого почту: ось той, хто зігрів мене. Друга частина плаща, що звався «капа», Мартина Турського  стала святинею, котру вшановувало згодом французьке військо, створивши похідні молитовні намети, так звані капели.  Саме від назви цього плаща – «капа» – походять сучасні назви «каплиця» і «капелан».

День святого Мартина відзначають 11 листопада. У нашому місті його святкують в особливий спосіб – як день покровителя Мукачева.

Валентина ЖУК, газета «Мукачево Express, ексклюзивно для zakarpatpost.net