Що їсти, щоб менше жити. Продукти, які викликають запалення організму

Експерти опублікували результати великого дослідження, яке показує, що стиль харчування, який призводить до розвитку системних запальних реакцій в організмі, суттєво збільшує смертність і сприяє розвитку серцево-судинних захворювань і раку.

У цифрах ці дані виглядають вражаюче.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Ті, хто споживає найбільше продуктів, що сприяють запаленню, схильні до ризику передчасно померти – на 22%, померти від серцево-судинного захворювання (інфаркт, серцева недостатність, інсульт) – на 24%, від раку – на 28%. Ризик отримати важке захворювання серця і судин у них вище на 38%.

Не тільки інфекції

Як все це пояснити? Ми ж звикли думати, що запалення супроводжує інфекція, а коли вона проходить, все повертається до норми. І як пов’язані: запалення і їжа, запалення і ці серйозні хвороби, запалення і тривалість життя?

Про це розповідає один з найавторитетніших у світі фахівців з продовження життя Олексій Москальов, член-кореспондент РАН, професор, доктор біологічних наук, керівник профільних лабораторій в Інституті біології Комі наукового центру Уральського відділення РАН і в МФТІ, і кафедри в Сиктивкарський держуніверситеті:

«Самі процеси запалення пов’язані з вродженим імунітетом і спочатку покликані захищати наш організм при інфекціях і пораненнях. Але ці ж самі процеси можуть відігравати негативну роль як при ряді захворювань, так і в розвитку процесу старіння. Наприклад, сьогодні вже встановлено, що хронічне запалення є головним чинником таких вікових захворювань, як атеросклероз, артрит, рак, діабет, остеопороз, старече слабоумство, хвороба Альцгеймера, серцево-судинні захворювання, ожиріння і метаболічний синдром. Запалення сприяє утворенню тромбів в судинах, пригнічує здатність клітин до поділу, викликає нечутливість до інсуліну, активізує утворення шкідливих вільних радикалів, які ушкоджують в клітинах ДНК, мембрани і білки.

Запальні процеси виникають в результаті цілого комплексу змін в організмі. Вони можуть відбуватися у відповідь на накопичення з віком пошкоджень в клітинах і органах. Причиною запалення в організмі може бути надмірна вага: жирова тканина – джерело так званих запальних цитокінів, що запускають цей процес. Є багато інших механізмів і впливів, що викликають хронічне системне запалення в організмі.

Їжа дуже важлива

Важливу роль в цьому відіграє харчування. Наприклад, запальні процеси виникають при вживанні смаженої їжі (картопля фрі та  інших), солодкої газованої води, рафінованих вуглеводів (білий хліб, випічка), маргарину, сала, червоного і глибоко переробленого м’яса (гамбургери, стейки, сосиски, ковбаси). Справа в тому, що ці продукти можуть містити так звані кінцеві продукти КПГ, а так само насичені і окислені жири, і всі вони при попаданні в наш організм викликають запальний процес.

А є продукти, які навпаки мають протизапальну дію. До них відносяться помідори, фрукти і ягоди (яблука, полуниця, чорниця, апельсини, вишня), горіхи (мигдаль, волоські горіхи), оливкова олія, листові овочі (шпинат, листова капуста), жирна риба (лосось, макрель, тунець, сардини ), кава, зелений чай. Всі вони містять поліфеноли, омега-3 жирні кислоти та інші біологічні активні речовини, які пригнічують активність запальних ферментів. пише АіФ.

Наші власні дослідження показали, що антизапальними властивостями володіють пектини. Ці речовини з яблук і цитрусових сприяють збільшенню тривалості життя в експериментах на тваринах. Вони так само, як і целюлоза, перешкоджають засвоєнню швидких вуглеводів, пом’якшуючи їх негативний вплив на здоров’я. Крім яблук і цитрусових, пектини є в персиках, абрикосах, смородині, аґрусі  та інших ягодах, а так само в картоплі, буряку, моркві та цибулі.

Що з усього цього випливає?

Потрібно знижувати рівень запалення і уникати всього, що його викликає – простудних захворювань та інших інфекцій, дисбактеріозу, алергічних реакцій. Проходьте регулярну вакцинацію. Пам’ятайте, чим рідше ваш організм відчуває запалення, тим повільніше старіння.

І харчування в цьому відіграє дуже важливу роль. У дослідженнях було показано, що протизапальна дієта сприятливо впливає на здоров’я і темпи старіння, вона навіть сповільнювала вкорочення структур, розташованих на кінцях хромосом. При кожному діленні клітини вони коротшають. Їх довжина – дуже важливий показник швидкості старіння. Багаторічні вимірювання показали, що люди з короткими тіломірами відрізняються більш високими темпами старіння і підвищеною вірогідністю серцево-судинних проблем, раку та інших захворювань, що залежать від віку.

Ми і раніше розуміли, що для захисту від запалення дуже важливе правильне харчування. Але після нового масштабного дослідження, опублікованого днями, це стало ще більш очевидно. Проводили його вчені з Китаю об’єднали дев’ять великих досліджень, проведених раніше, і в яких брало участь 134 067 осіб. Вони справили їх переоцінку (мета-аналіз), і переконливо показали, що харчування відіграє значну роль у розвитку запалення, пов’язаних з ним захворювань і більш ранньої смертності ».

zakarpatpost.net