АНОНС. Як ужгородський Геракл зцілює людей

У пам’ятки, яка оздоблює подвір’я Ужгородського замку, досить дивна і цікава історія

Відлили Геракла в 1842 році на заводі у селі Тур’я-Ремета, що в Перечинському районі. Кажуть, що автором скульптури є місцевий талановитий майстер на прізвище Кінне, роботи якого були відомі далеко за межами Закарпаття.

А ливарний цех на Перечинщині відкрили у 1809 році. Після цього в селі почали оселятися фахівці з Австрії, Німеччини, Угорщини. Підприємство набувало все більшої потужності і крім предметів побуту, серед яких були хрести, печі та огорожі, на ньому виготовлялися справжні витвори мистецтва. Наприклад, статуя Геракла.

Обкладинка газети «Наш Ужгород» з Гераклом

Але таких пам’яток було багато. Навіть сьогодні в закарпатського античного героя є двійник у словацькому місті Сніна, також відлитий у Тур’я-Реметі.

Що цікаво, завод активно працював на експорт і клеймо на продукції для престижу ставив не Turje Remete, а «Унгвар» (Ужгород).

Відтак скульптура, яку було виготовлено на замовлення, у тому ж таки році перебралася до села Ужок Великоберезнянського району.

Оскільки там був водолікувальний курорт, Геракл своєю величчю був ніби його охоронцем. Там, на правому березі Ужа з давніх – давен були відомі людям джерела «квасної води».

До оздоровниці, де навіть зараз є 13 джерел лікувальної води, з’їжджалися поважні гості з різних країн Європи. Ужоцькі води вабили до себе як місцевих чиновників та духівників, так і представників аристократії великих міст, переважно польських. До нас дійшли відомості про те, що три з цих джерел використовувалися для пиття; чотири (завдяки температурі близько 11 градусів за Цельсієм), підігрітих для купання, допомагали при поганому самопочутті, неврозах, катарах дихальних шляхів, у гінекології. Про інші письмові згадки не збереглися. Свого часу ужоцькі мінеральні джерела мали назви – Берченій, Геркулес, Бела, Ласло…

Дізнайтеся, які досі переповідають легенди про закарпатського героя, чому туристи їдуть в Ужгород навмисне, щоб доторкнутися до скульптури та де поділася подруга Геракла.

Читайте продовження історії у свіжому номері газети «Наш Ужгород». Купуйте новий номер у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

zakarpatpost.net