Як захищатимуть дитинство маленьких закарпатців: всі деталі закону

Хочуть створити спецполіцію, навчити патріотизму і збільшити прожитковий мінімум дитини

Наша держава оберігатиме маленьких українців старанніше – парламент ухвалив закон про посилення гарантій безпеки дітей, і назвав це однією з основ нацбезпеки.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Закон ініціював президент Петро Порошенко ще наприкінці 2015-го. Проект правили майже два роки і, нарешті, схвалили минулого вівторка – за нього проголосували 249 з 350 присутніх нардепів. Необхідність закону пояснила представник президента в Раді Ірина Луценко.

“За 10 років кількість дітей зменшилася вдвічі – з 14 до 7 млн”, – зазначила вона.

А уповноважений з прав дитини Микола Кулеба підкреслив, що конфлікт на сході порушив звичний уклад життя і поставив життя і здоров’я дітей під загрозу.

Відповідно до ухваленого закону, особлива турбота про дитину і захист її прав стане одним з головних принципів внутрішньої політики, а охорона дитинства – однією з важливих сфер націнтересів. До переліку основних напрямків внесли недопущення насильства над дітьми, залучення їх до гірших форм дитячої праці і втягування до злочинної діяльності. Для запобігання цьому вже активно працює поліція.

“Ми розробляємо алгоритм дій для відомств, які працюють з дітьми, і навчаємо поліцейських”, – розповіла нам голова ювенальної поліції Лариса Зуб. “У майбутньому хочемо створити повноцінний підрозділ, який займатиметься захистом прав дітей та їх безпекою”, – поділилася вона.

Документ передбачає і патріотичне виховання дітей та розвиток системи соцпослуг для родин з дітьми для запобігання сирітству. Також в ньому згадується “значне” підвищення прожиткового мінімуму для дітей, але не вказано на скільки. Сьогодні прожитковий мінімум для дитини віком до 6 років становить 1426 грн (з грудня підвищиться до 1492 грн), з 6 до 18 років – 1777 грн (зросте до 1860 грн).

Закон доручає Кабміну розробити і передати Раді до початку 2018 року проект щодо поліпшення соцзахисту родин з дітьми та встановлення справедливих соцгарантій дітям. Один такий проект уже лежить у парламенті. Він передбачає поділ держдопомоги при народженні дитини та з догляду за нею. Так, замість стандартних 41 тис. грн, розділених на три роки, пропонується при народженні дитини одноразово видавати 71 тис. грн за першу, 100 тис. – за другу і 142 тис. грн – за третю. Крім того, батькам або опікуну щомісяця покладатиметься і допомогу з догляду. При цьому виплати триватимуть, навіть якщо той вийде з декрету на роботу. Пропонується збільшити держдопомогу і малозабезпеченим родинам з 250-500 до 500-900 грн, пише Сьогодні.

Колишня уповноважена з прав дитини Людмила Волинець позитивно оцінює новий закон, але зазначає, що він носить декларативний характер.

“Поки що це тільки філософія, яка вказує напрямок для майбутньої роботи”, – сказала Волинець.

zakarpatpost.net