Оновленому скверу-парку Валенберга в Мукачеві бути

Визначено переможців конкурсу громадських ініціатив

>>> Вподобайте сторінку газети «Мукачево Express»

Як вже повідомляла газета «Мукачево Express», з 1 по 15 листопада в нашому місті проходило голосування мукачівців за громадські ініціативи, котрі будуть впроваджуватися за рахунок спеціальної статті витрат з міського бюджету. Усього було подано 12 ідей, до участі в голосуванні допущено 10.

За розміром запланованих витрат проекти поділялися на великі (300-800 тис. грн.) та малі (до 300 тис. грн.). Хтось з авторів та ініціативних груп за цей час намагався активно поширити інформацію та заручитися підтримкою містян, використовував усі можливості. Хтось розраховував на удачу, а хтось – і на вказівку зверху. Так, головними конкурентами серед великих проектів були прихильники оновлення парку на Набережній Валенберга та дитячий ігровий комплекс при школі №13.

Оскільки школа є бюджетним закладом, багато зацікавлених перегонами ініціатив схилялися до думки, що саме пришкільна ініціатива й переможе, адже за вказівкою зверху буде задіяний адмінресурс, що асоціюється у містян з театром маріонеток: що накажуть, те й робитимуть. Однак на масову підтримку саме цього проекту можна було розраховувати і зважаючи на звичайну професійну солідарність, адже, за логікою, колективи та учні більшості шкіл Мукачева мали підтримати одну з них, розраховуючи в майбутньому на таку ж підтримку у будь-якому іншому починанні.

Однак цього разу можна говорити про торжество справедливості. Оскільки автори та прихильники проекту облаштування парку на Набережній Валенберга найактивніше популяризували свій задум і в Інтернеті, і на центральних людних майданчиках міста, саме вони й змогли утримати першість у перегонах. Причому, перемогу здобули і у великих проектах, і у малих, адже серед поданих ініціатив дві стосувалися облагородження території парку в центрі міста. Як пояснювали раніше ініціатори проектів, коштів одного великого для втілення їхнього задуму недостатньо. Тому вони мусили розбити заплановані дії на два: у великому висвітлити створення майданчиків для спорту та дитячих розваг, а в малий закласти план затрат на ремонт пішохідних та вело доріжок у парку. Цілком логічно, що ці два проекти виграли перегони, оскільки їхнє втілення і справді в інтересах значної кількості мукачівців. Нижче можна ознайомитися з результатами голосування.

Назва проекту                                                                                           Вартість        Голоси

Створення мультиспортивних майданчиків для
молоді, облаштування території для дозвілля та відпочинку дітей і дорослих у сквер-парку Набережна-Валенберга
 

798 002

 

468

 

Ремонт існуючих доріжок для облаштування дозвілля та відпочинку Мукачівців у сквер-парку Набережна-Валенберга 299 000 390
Дитячий ігровий комплекс для учнів початкових класів ЗОШ №13 та дітей мікрорайону віком 6-11 років 799 730 299
«Мукачівський міський літературно-мистецький музей» 295 000 142
Пішохідний міст через річку Латориця “Черемшина – Росвигово” 800 000 102
Підвищення якості життя мешканців житлового мікрорайону міста Мукачево («Пентагон») , шляхом створення громадського простору « Софіїн Двір»*, розташованого вул. І.Зріні 109а. 298 000 60
Облаштування благоустрою набережної в районі Черемшини для відпочинку населення Мукачева 209 000 58
Крематорій (інсинератор) для утилізації біологічних та небезпечних відходів 590 000 46
Пішохідний міст через р. Латориця “Монастирський” 800 000 44
Майданчик екстремальних видів спорту 570 000 15

 

Залишилося дочекатися подальшої долі проектів. На загальноукраїнському сайті конкурсу зазначається, що проект повинен бути реалізований не більше ніж за 12 місяців: з 1 січня по 31 грудня 2018 р. Отож, залишається дочекатися вказаного терміну, впродовж котрого мукачівці сподіваються побачити виконання проектів-переможців у дії.

Валентина ЖУК, газета «Мукачево Express, ексклюзивно для zakarpatpost.net