Чому у закарпатців виникають сезонні депресії? І що з ними робити?

Перед початком зими багато хто з краян відчуває психологічний дискомфорт. Дехто – просто  не любить морози, а в декого просто починається сезонна депресія. Що з цим робити?

Про це розповіла газеті «Наш Ужгород» заступник голови ГО «Асоціація арт-терапевтів Закарпаття», практикуючий психолог, автор та ведуча тренінгів особистого розвитку, організатор та тренер ряду проектів із саморозвитку Яна РЕГА.

«Як не прикро, часто такі сезонні депресії перетікають у панічні атаки, соціальне несприйняття, – зазначила пані Яна. – Людям страшно, у них – паніка, усілякі фобії. Усе ж починається, як правило, із психологічного вигорання, потім ідуть депресивні стани – спочатку хандра, відтак – депресія. У підсумку, якщо людина запускає, наслідки можуть бути невтішними. Тому дуже рекомендую звертати увагу на кілька факторів. Якщо у вас немає настрою протягом тривалого часу, нічого не хочеться, опускаються руки, варто або звернутися до фахівця, якщо самотужки важко впоратись із цим, або змушувати себе мотивуватися, дивитися позитивні фільми, займатися спортом, балувати себе чимось приємним навіть тоді, якщо цього зовсім не хочеться. Добре згадати момент,коли щось хотілося і щось приносило радість й спробувати це використати для самомотивації. Заразу місті працює багато різних секцій: танців, творчості, спорту. Варто туди піти. Хоча б кілька разів. Саме так… маленькими кроками… з депресії можна вийти».

 zakarpatpost.net