Чи завдасть удару ЮНЕСКО по лісовій мафії Закарпаття?

Про вирубку лісів нині говорять усі. Тонни здорових дерев потрапляють під суцільне нищення. Їх вивозять у інші області та за кордон.

Селянина, який зрубав одне дерево, щоб обігріти оселю можуть засудити до реального тюремного терміну у той час, як чиновники невпинно збагачуються завдяки унікальним пралісам.

І прикривають їх не хто інший, як ті, хто має найбільше оберігати – лісники.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Згадаймо лише нещодавній конфлікт на Тячівщині, коли лісники напали на журналістів.

Звістка про те, що під час здійснення робочої поїздки на Свидовецький масив, журналістам ужгородського прес-клубу перешкодили у здійснені професійної діяльності, швидко облетіла Закарпаття. Але головний лісник одразу ж  поспішив спростувати інформацію.

Тим не менше, інцидент був і про нього відкрито розповіла Ірина Бреза. А про скільки таких же нещадних рубок представникам ЗМІ не відомо нічого. Місцеві мешканці, залякані чиновниками, часто мовчать.

Але в той же час почастішали випадки, коли громади бунтують, перекривають дороги, розвантажують лісовози, як це було на Хустщині, на Тячівщині  та в інших районах області у минулому році.

І на тлі всіх цих подій включення закарпатських пралісів до об’єктів Всесвітньої природної спадщини, здається, справді є єдиною рятівною соломинкою.

Справа в тому, що десять років тому, у рамках міжнародної програми та за фінансової підтримки Уряду Нідерландів, фахівці на основі дослідження лісових екосистем у Карпатському біосферному заповіднику встановили, що тут зростають праліси площею понад 60 тисяч гектарів. Це – лісові екосистеми, які розвиваються під впливом лише природних стихій та явищ, пройшли повний цикл розвитку без будь-якого втручання людини, структури яких визначаються виключно чинниками природного середовища. За активної роботи словацьких та українських науковців у 2007 році «Букові праліси Карпат» було включено до переліку об’єктів Всесвітньої природної спадщини.

Крім того,  хоч до Кримінального кодексу України внесено зміни щодо посилення відповідальності за незаконну рубку дерев або чагарників у лісах та заповідниках, від покарання багато хто не боїться, хоча за такі дії можна поплатитися штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Хочеться вірити, що суцільні лісозаготівлі припиняться, що ЮНЕСКО заступиться за наш найбільший природний дар, що наше покоління таки збереже Карпати для наступників. Однак для цього вкрай важливо вживати дієвих кроків і громадськість, у першу чергу, повинна стояти на варті лісів, бо ті, хто мав би фактично відстоювати інтереси громади цього, на жаль, не роблять, а лісова мафія думає не про природу, а лише про власні статки.