Чому в Ужгороді перевізники «воюють» із дітьми?

Днями в Ужгороді заговорили про черговий інцидент, коли водій марштурки відмовився підвозити школяра, у якого не було учнівського квитка.

Слід зазначити, що подібні ексцеси для столиці Закарпаття стали вже звичним явищем. Тому ситуацію взявся прокоментувати начальник відділу транспорту, державних закупівель та зв’язку Ужгородської міської ради Петро Бобик.

За його словами, з водіями було проведено роз’яснювальну роботу, їх попросили бути більш чемними з дітьми. Однак чиновник також підкреслив, перевізники в Ужгороді забезпечують безплатний проїзд учнів виключно за власний рахунок, без жодної копійки з міського бюджету.

 «Судячи з дискусії в соцмережах, те, що в Ужгороді діти можуть їздити автобусами без оплати та ще й у будь-який час доби, незалежно від дня, місяця, вихідних, канікул періоду тощо – сприймається усіма, як безумовно належне і гарантоване. Хоча законодавством передбачено, що пасажир має право купувати для дітей віком від 6 до 14 років квитки за пільговою ціною – зі знижкою 25% і лише з 1 жовтня по 15 травня. При цьому з часу запровадження цієї пільги соціальні мережі два-три рази на місяць “здригаються” від повідомлень, що водії вимагають посвідчення у школярів або не дозволяють без нього їхати. Нескладно підрахувати, яку частину одного відсотка з усіх перевезених школярів (загалом їх у місті близько 15 500 ) складають подібні випадки. Водночас, щоб не платити за проїзд, почали масово використовувати фальшиві посвідчення, прострочені (це коли колишній учень уже студент університету, але використовує для проїзду учнівський квиток), переправляти дати, пред’являти заповнений від руки, з криво вклеєним фото, без печатки бланк посвідчення (найчастіше це роблять учні шкіл із навколишніх сіл). Якщо ж водій це “посміє” перевірити, помітить і скаже – соціальні мережі гудуть, як вулики. Хоча згідно з Законом України “Про автомобільний транспорт” пасажир зобов’язаний мати при собі квиток на проїзд, на перевезення багажу, за наявності права пільгового проїзду – відповідне посвідчення чи довідку», – наголосив він.

Тим не менше, дії водіїв по відношенню до дітей часто є хамськими. Згадаймо випадок, коли школяра бігла за маршруткою дві зупинки і перевізник їй так і не зупинився, або про ексецес, що трапився буквально цими днями, коли у транпорті дитина знепритомніла, а водій на ситуацію не те, що не зреагував, а  байдуже поїхав далі, не викликавши “Швидку”.

zakarpatpost.net