Старовинні страви. Чи знаєте ви, що таке затірка

Сьогодні у нас в гостях газета «Домашня кулінарія». У ній ви можете знайти найцікавіші рецепти закарпатської  кухні та страви інших народів світу – традиційні та авторські, знайомі та маловідомі. Рецепти з фотографіями, багато цінних порад, рекомендації експертів та багато іншого – на 32-х кольорових сторінках унікального щомісячного видання «Домашня кулінарія».

Будьте королевою кухні, готуйте разом із нами та дивуйте близьких своїми талантами!

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ» у Facebook

Якщо мачанка – від слова «мачати», то затірка – від «затирати».

Затірка буває тільки солона. Вона має значно густішу консистенцію, ніж маченка, і використовується як начинка для пиріжків, пончиків чи солоних налисників.

Найцікавіші рецепти у газеті «Домашня кулінарія»

Як і у випадку приготування маченки, спочатку потрібно підсмажити на пательні подрібнену цибулю (можна додати й інші улюблені овочі – натерту моркву, подрібнений солодкий перець тощо). Важливо, щоб підсмажені овочі виділили достатньо рідини, щоб затірка вийшла не давкою. Насипте в суху мисочку чи тарілку трохи борошна і поволі, помішуючи, всипайте до підсмажених овочів. Кількість доданого борошна визначається в процесі. Однак варто зважати, що приготовлена затірка буде загусати і після приготування. Тому в кінці смаження затірка повинна мати консистенцію густої сметани.

Метод затирання можна використовувати, коли інша приготовлена начинка для пиріжків вийшла занадто рідкою і розпливається. Тоді її можна нагріти на сковорідці і затерти борошном, яке вбере зайву вологу. (Наприклад, у смаженій капусті).

Як і у випадку з маченкою, затірка може бути приготовлена і на підсмаженому м’ясі чи грибах. Здавна, якщо то був не піст, додавали в затірку і шкварочок.

Купуйте газету «Домашня кулінарія» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті! Передплатний індекс: 68339

Валентина ПОПЕЛЮШКА,  газета  «Домашня кулінарія» ексклюзивно для zakarpatpost.net