Жінка в декреті: яку роботу пропонують закарпаткам із дітьми?

В Україні все більше жінок продовжують працювати під час відпустки по догляду за дитиною. Про це розповіла Gazeta.ua експерт Тетяна Пашкіна.

“На сайтах пошуку роботи немає окремої категорії “робота для жінок у декреті”. Однак, налічується понад 4 тисячі вакансій на неповну зайнятість і близько 2200 – на віддалену роботу”, – говорить Тетяна Пашкіна.

Жінкам у декреті пропонують вакансії диспетчера, маркетолога, копірайтера, менеджера з телефонного продажу, програміста, швачки, інструктора дитячих майданчиків, вихователя, викладача вокалу.

“Ідеальною для мам є робота у дитячих центрах. Якщо жінка має педагогічний чи психологічний досвід, чи загалом розвинена у напрямку “мамства” людина – вона зможе знайти роботу. Коли мама знає англійську і користується скайпом, то є можливість давати уроки з дому. Мати зарплату 10 тисяч гривень”, – додала експерт.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Вакансій для жінок у декреті найбільше в Києві, Львові, Вінниці, Харкові, Запоріжжі, Дніпрі, Черкасах. На Закарпатті ж навпаки – вакансій небагато, але молоді матері все частіше залишають дітей на батьків і їдуть за кордон.

“Якщо є можливість, то обов’язково раджу працювати під час декрету. Це допоможе заробити і не втратити кваліфікацію. До декрету я працювала інженером-проектувальником. Коли завагітніла, то вирішила – роботу не покину. Після народження дитини взяла два місяці перерви. Вони були найважчі. Потім почала працювати з дому, коли дитина спала. І чоловік допомагав. Тому вдавалося знаходити час для роботи та дитини”, – розповіла киянка Уляна Клименко.

Дехто з жінок під час декрету починає власний бізнес.

“Під час декрету у мене з’явилося нове хобі – Youtube. Навчилася знімати і монтувати відео. Відкрила свій кулінарний канал Lovecook. Після цього закінчила курси web design, створила сайт власноруч. Тепер вивчаю як просувати його в інтернеті”, – каже киянка Ірина Вдовиченко.

Однією з найбільш затребуваних вакансій у Києві стала посада помічника вихователя. У столиці шукають 758 нянь. Помічників бракує у кожному другому дитсадку.

zakarpatpost.net