Ужгородський ясен Масарика насправді не є ясеном Масарика

Про це розповіли газеті «Наш Ужгород» одразу двоє науковців, зазначивши, що з метою покращення туристичної привабливості міста, часом екскурсоводи створюють міфи, які не можна ні підтвердити, ні спростувати.

«Я розумію, що є такий маневр, як «завлєкаловка», але при цьому інформація повинна бути хоча б наближеною до історичної правди.

Для чого городити таке, від чого самому смішно. Як, наприклад, про ясен Масарика. Так. Масарик тут був, але він те дерево не садив», – підкреслила доцент кафедри  історії Стародавнього світу і Середніх віків УжНУ Надія КЕРЕЦМАН.

Її слова підтвердив ще один відомий історик.

«До ясена Масарика перший президент Чехословаччини не має жодного стосунку. Нині домисли і фальсифікації називають здебільшого туристичним міфодизайном, коли щось придумують на ходу… У кожному епосі в знаннях про минуле трапляються лакуни, які заповнюють у наступних поколіннях, причому не відразу»,- розповів у прес-центрі газети «НЕДІЛЯ» доктор історичних наук, професор, колишній проректор, а нині завідувач кафедри історії України Ужгородського національного університету, автор багатьох наукових, науково-популярних, навчальних і літературно-художніх видань Роман Офіцинський.

Як би там не було, а дерево справді старе і дійсно приваблює увагу гостей. Тим більше, що для більшої переконливості в тому, що воно є не просто ясеном, а унікальним насадженням, його оздоблює ще й табличка з написом, що старовинний велетень  є ботанічною пам’яткою і називається «Ясен Масарика».

zakarpatpost.net