До яких країн проляже євроколія через Закарпаття

Їхати чи “шашечки” – завжди є вибір. Можна нескінченно сперечатися, “доїде те колесо до Москви/Казані/Брюсселя, якщо б сталося, чи не доїде”.

Від розмов і прожектів рано чи пізно доведеться переходити до дій. Я вважаю, краще раніше.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Євроколія з метафори нашого руху до Європи, повинна нарешті стати реально діючим інфраструктурним об’єктом.

Цікаво, що ідея євроколії обговорювалася ще при Кірпі. Наприклад, від Мостиської до Львова. Тоді порахували, що близько 2/3 вартості проекту – це буде прохід по самому місту. Львів – великий залізничний вузол, близько 10 станцій. Євроколія до центрального вокзалу – складно і дорого. Потрібні або естакади, або тунель. Зрозуміло, це зовсім інший бюджет. Потім – варіант від Рави Руської до станції Брюховичі. Знову-таки, Брюховичі – окраїна. Єврогілка в центр – ті ж колосальні гроші. Які Георгій Миколайович Кірпа, що не кажіть, вмів рахувати.

Якщо ж говорити про пасажирський швидкісний виділений рух, то так чи інакше варіант, який при Кірпі розглядався серйозно, – це швидкісна залізниця на ділянці Київ – Полтава. Там є можливість подальшого проходу на Харків, на Дніпро, з Дніпра – на Запоріжжя. Плюс в перспективі на Донецьк. Скрізь густонаселені агломерації. Власне, маршрути, які дають можливість розвиватися всій країні. Чого не скажеш про Київ – Одеса, де Південна Пальміра, – важливе місто, найбільший портової кластер країни, курорт, але на найкоротшому шляху зі столиці там немає великих міст. Мова хіба що про Білу Церкву та Умань.

Все це проекти довгі. На роки. Ми їх міцно тримаємо в думці.

Втім, у нас є й цілком швидкі, недорогі і реальні варіанти переходу на залізничний Єврошлях в західному напрямку.

Як це буде? (А це буде, тому що працюємо над цим інтенсивно і цілеспрямовано).

Закарпаття. Зараз від кордону до міста Мукачево у нас вже є євроколія. Поки вона використовується тільки для вантажних перевезень. Від цієї колії власне до вокзалу метрів триста. Наша ідея (мова зараз про перший етап) – побудувати тут пасажирську платформу для поїздів євроколії. За сприятливих обставинах це можна зробити вже в наступному році. Потяги звідси підуть насамперед в Угорщину (Захонь, Будапешт), потім до Словаччини (Кошице, Братиславу), до Румунії (Сату-Маре).

У перспективі можемо поїхати й на Відень – це найкоротший шлях. До Відня через Будапешт – 2 години 40 хвилин.

Якщо ми переходимо до Словаччини, то найближче місто–- це Кошице. Там, до речі, аеропорт досить немаленький, що для Закарпаття актуально.

З Кошице маршрут можна робити далі або на Братиславу, або на Прагу. Там євроколія цілком дає нам таку можливість.

Тобто. Ця євроколія дає нам можливість швидко поїхати в глиб Європи.

Якщо швидко вдасться все скоординувати з угорською стороною, – це варіант, який можна запустити вже через кілька місяців. У мене вже запланована зустріч з угорським послом.

Вже працюємо з місцевою владою, щоб мерія відремонтувала автомобільну дорогу, що веде до цієї платформи.

Мукачево – це друге за величиною місто регіону. «Ворота Закарпаття». Географічно воно навіть більш зручне, ніж Ужгород, який знаходиться осторонь від основних транспортних потоків.

Ми можемо говорити про перший крок до створення в Мукачевому великого транспортного хабу між поїздами широкої і євроколії.

Географія маршрутів з Мукачева не обмежена. Сюди також приходять потяги зі Львова та інших регіонів по широкій колії плюс дорога М6.

Коли говоримо про програму-максимум по Мукачево, то в планах – знесення старого пакгауза, старого вантажного двору і обладнання там парку шляхів євроколії. Але це вже більш віддалена перспектива. Для цього вже ведуться переговори з Європейським інвестиційним банком, який дивиться на це позитивно. Це грантовий проект, але доведеться набратися терпіння, оскільки європейці роблять все грунтовно і не поспішаючи.

Але перший етап ми зробимо швидко і відразу. Самі.

Нам важливо привчати пасажира, заміряти пасажиропотоки, щоб дивитися, куди ще люди зможуть поїхати.

Який рухомий склад ми задіємо? На першому етапі плануємо, що це буде угорський рухомий склад. Різні варіанти. Рейковий автобус або поїзд локомотивної тяги. Якщо рейковий автобус – угорський, якщо поїзд з локомотивом, то локомотив від Чопа ходити буде наш, а вагони можуть бути угорські.

Тобто ми робимо інфраструктуру, привозимо пасажирів. Всі отримують більш зручне сполучення. Пасажири будуть і з українського, і з угорського боку. Розклад буде координуватися, зокрема й під пересадку, пише НВ.

Без перестановки з однієї колії на іншу пересадка значно прискориться. І, звичайно, ідеальним було б, щоб митний і прикордонний контроль здійснювався від Мукачева до Чопа.

Звичайно, реалізація цієї ідеї вимагає уваги і зусиль. Вона відкриває масу можливостей, головна з яких – свобода пересування.

Пора вирватися з накатаної колії на новий шлях.

Roads We Take.

zakarpatpost.net